FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zapadni i regionalni vojni čelnici sastaju se na razgovorima o Siriji

LONDON, 24. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Vojni zapovjednici Sjedinjenih Država, njenih zapadnih saveznika te Turske, Saudijske Arabije i Katara idućih će se dana sastati u Jordanu kako bi raspravili stanje u Siriji, objavili su u subotu vojni dužnosnici.

Sastanak najviših vojnih časnika, planiran prije dva mjeseca, treći je posvećen Siriji ove godine, a njegovo održavanje požurila su izvješća o napadima nervnim otrovima u kojima su ovoga tjedna u okolici Damska, prema nekim izvješćima, ubijene stotine ljudi.

Izvor iz jordanskih vojnih snaga rekao je da se očekuje nazočnost vojnih zapovjednika iz SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Kanade i Italije te Turske, preko čijih se granica već prelio sirijski sukob, Saudijske Arabije i Katara, koji podržavaju sirijske pobunjenike.

"Ovaj je sastanak dio stalne sigurnosne, vojne i političke koordinacije u procjeni trenutnih događaja u Siriji i njihovih posljedica po sigurnost regije općenito", rekao je izvor.

Glasnogovornik Pentagona je rekao da su Središnje zapovjedništvo SAD-a i jordanske oružane snage zajedno domaćini regionalnih razgovora o obrani od 25. do 27. kolovoza i da se konferencija planira od lipnja.

Napadi kemijskim oružjem od srijede, u kojim je po izvješćima ubijeno 350 do 1000 ili više ljudi, pojačali su pritisak za vojnom intervencijom u dvogodišnjem sirijskom ratu.

SAD je ranije objavio da preraspoređuje svoje pomorske snage u Sredozemlju kako bi se predsjedniku Baracku Obami osigurala opcija oružanog udara na Siriju, no dužnosnici naglašavaju da Obama nije donio odluku o vojnoj akciji.

Washington je već razmjestio vojne zrakoplove F-16 i projektile Patriot u Jordanu, koji je primio oko četvrt od oko 2 milijuna sirijskih izbjeglica, a razmatra i davanje američkog zrakoplova za nadzor kako bi toj zemlji pomogao nadzirati granicu sa Sirijom.

Izvor iz europskih vojnih krugova je rekao da su događaji u Siriji sastanku dali novu žurnost.

"Očekivali smo uglavnom da će se razgovarati o stabilizaciji Jordana", rekao je. "Umjesto toga njima će dominirati Sirija. Radi se ustvari o čekanju Amerikanaca i onoga što će oni odlučiti učiniti".

"Bilo je razgovora ali su do sada bili vrlo neodređeni. Kada postanu jasni razmjeri onoga što se dogodilo u Damasku to bi se moglo primijeniti", kazao je taj izvor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙