FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkrivena spomen ploča mađarskom javnom bilježniku Oszkaru Charmantu

RIJEKA , 27. kolovoza 2013. (Hina) - Spomen ploča mađarskom kraljevskom javnom bilježniku iz Rijeke Oszkaru Charmantu (1861.-1925.) otkrivena je danas na zgradi u ulici Riva u Rijeci, gdje je je Charmant imao ured.

Zamjenik predsjednika Vlade Republike Mađarske i ministar pravosuđa i uprave Tibor Navracsics naveo je da je Charmant bio jedan od najistaknutitjih javnih bilježnika u tadašnjoj Ugarskoj te ocijenio da predstavlja ponos mađarske pravničke struke. Podsjetio je da je Oszkar Charmant imenovan kraljevskim javnim bilježnikom u Rijeci 1892. godine, a od 1895. je pisao i uređivao časopis mađarskog javnog bilježništva. S početkom 20. stoljeća je premješten u Budimpeštu gdje je nastavio djelovati kao javni bilježnik, tajnik te potom i predsjednik javnobilježničke komore.

Nakon 1917. godine je imenovan za veleposlanika u Beču, a 1919. godine postaje savjetnik mađarske mirovne misije.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt govorila je o snažnim povijesnim vezama Mađarske i Hrvatske istaknuvši pri tome značenje razvoja grada i porast broja stanovnika krajem 19. stoljeća zahvaljujući mađarskim ulaganjima u Rijeci, njezinu luku i željezničku mrežu prema unutrašnjosti.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je rekao da su Mađarska i Hrvatska dijelile zajedničku povijest u tom razdoblju istaknuvši da mnoge građevine u Rijeci svjedoče tome. Sada, ulaskom Hrvatske u EU, obje zemlje su ponovno u sastavu iste zajednice što je poticaj suradnji, kazao je gradonačelnik.

Prigodnim su se govorima nazočnima obratili i predsjednici javnobilježničkih komora Hrvatske i Mađarske, Lucija Popov i Adam Toth.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙