FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Renesansni festival u Koprivnici donosi pregršt sadržaja

KOPRIVNICA, 26. kolovoza 2013. (Hina) - Predstojeći vikend u Koprivnici će se održavati osmi po redu Renesansni festival, a u ovogodišnjem renesansnom štihu posjetitelji će moći uživati već od četvrtka u 19 sati kad počinje program s koprivničkim viteškim skupinama i obrtnicima koji predstavljaju stare zanate.

Ostatak izvođača uključit će se u zbivanja u petak kada počinje i službeni dio ovogodišnje manifestacije.

Ovogodišnji festival donosi i nekoliko noviteta, a prvi od njih je uvođenje teme. Ove godine to je srednjovjekovno pivarstvo pa će biti prikazan proces proizvodnje srednjovjekovnog piva od sastojaka koji su se tada koristili. Posebnost je i to da će se moći kušati pivo od koprive - jedinstveno na svijetu.

Druga novost, jedinstvena u hrvatskim okvirima, je da se Renesansni festival održava bez plastike. Jela i pića bit će konzumirana u drvenim i keramičkim posudama, a pribor je danas službeno predstavljen pod gradskim bedemima.

Prema riječima direktora Turističke zajednice Grada Koprivnice Renata Labazana, za tu je prigodu izrađeno 5000 komada zemljanih krigli od pola litare te 1500 manjih od dva decilitra. Velike i male krigle posjetitelji će unajmljivati po cijeni od 25 odnosno 10 kuna. "Nitko neće biti prisiljen kupiti taj originalan suvenir već će ga po završetku konzumacije vratiti na pult i podići svoj novac", pojasnio je Labazan.

Ovogodišnji festival zaživjet će uz pomoć tisuću sudionika iz Koprivnice, županije, Hrvatske, ali i mnogih Europskih zemalja poput Mađarske, Slovenije, Češke, Austrije, Slovačke, Italije i Poljska odakle će stići oko 30-tak viteških grupa. Novost je i to da se gostima od ove godine nudi i mogućnost iznajmljivanja renesansnih šatora u kojima će moći boraviti i spavati za trajanja manifestacije.

Kroz tri će se dana na gradskim bedemima izvrtjeti brojni specijaliteti iz renesansne kuhinje. Jedinstvena gastronomska ponuda ove godine isključuje namirnice poput rajčice, kukuruza, puretine jer ih ovi prostori još u to vrijeme nisu poznavali. Dobra jela zalijevat će se pivom, domicilnim vinima, medovinom i rakijom od koprive.

"Ni ove godine nema središnjeg događanja, odnosno posjetitelj može uživati u spektru sadržaja. Od podneva do navečer na dvije pozornice će se izmjenjivati viteške, plesne i glazbene skupine", najavio je Labazan.

Ulaz na manifestaciju i ove je godine besplatan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙