FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 25. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

OSIJEK- Paljenjem 87 svijeća u županijskim središtima, u kojima postoji Vukovarska ulica, Hrvatska stranka prava (HSP) danas obilježava početak obrane Vukovara od velikosprske agresije. Na početku Vukovarske ulice u Osijeku svijeće su upalili članovi stranke, koje je predvodio predsjednik HSP-a Daniel Srb. U izjavi novinarima Srb je kazao kako članovi HSP-a svake godine, na današnji datum, simbolično pale 87 svijeća, u znak sjećanja na junaštvo toga grada i početak obrane Vukovara, koja je trajala 87 dana. Obilježavajući ovaj trenutak želimo iskazati čast junaštvu, odlučnosti i spremnosti Vukovaraca da brane svoj grad i Hrvatsku, jer smatramo da se u Hrvatskoj premalo cijeni junaštvo, poručio je Srb. Na upit novinara da komentira izgrede, koje su, posljednjih dana, u Vukovaru izazvali srpski navijači, Srb je ocijenio kako to "nije slučajno", ali da je "pravo pitanje zašto mnoge u hrvatskoj politici više smeta kad netko napiše hrvatsku domoljubnu pjesmu, nego kada se u Vukovaru, već godinama, ističu različite srpske i četničke parole". Ocijenio je kako u reintegriranom dijelu hrvatskog Podunavlja još uvijek potpuno ne vladaju svi hrvatski zakoni, odnosno da proces reintegracije tog prostora još nije završen, jer, primjerice, na tome području i dalje nema Hrvatske vojske, iako nema više nikakvih sporazuma, koje Hrvatsku na to obvezuju. I zagrebački HSP-ovci su zapalili danas u Ulici Grada Vukovara 87 svijeća u znak sjećanja na hrabrost vukovarskih branitelja te članovi sisačke podružnice HSP-a,koji su s predsjednikom Zdenkom Korenom zapalili 87 svijeća u sisačkoj Ulici grada Vukovara.

GOSPIĆ - U prigodi obilježavanja 22. godišnjice prvog postrojavanja gospićkih dragovoljaca Domovinskoga rata - pripadnika 25. i 26. satnije Zbora narodne garde u Gospiću je danas u kapelici Sv. Ivana Nepumuka služena misa, a na Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, Grada Gospića i Ličko-senjske županije položila su vijenci i zapalila svijeće. Vijenac je položen i na spomeniku prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu u središtu Grada. U Gospiću je 25. kolovoza 1991. godine postrojeno 278 dragovoljaca s područja grada i okolnih naselja. Taj nadnevak i postrojavanje važni su i po tome, što su prije 22 godine pobunjeni Srbi počinili prve zločine nad Hrvatima u Lovincu, a 25. kolovoza 1991. godine srpske paravojne postrojbe osnovale su svoju „milicijsku stanicu“ u Ličkom Osiku i proglasili ga Teslingradom.

ZAGREB - Udruga "Eko Kvarner" smatra kako je odbijanje Vlade RH da raspiše savjetodavni referendum građana, iz projektom ugrožene dvije županije, o realizaciji projekta "Plomin C" očekivani događaj, ali je, kako navodi, zgrožena bizarnom argumentacijom Vlade RH. Podsjetivši kako Vlada RH u odgovoru udrugama tvrdi da bi referendum bilo potrebno raspisati na cijelom području Hrvatske te da nije jasno definirano referendumsko pitanje, "Eko Kvarner" ocjenjuje kako su Vladine teze "nemušto izbjegavanje merituma problema kroz zaglupljujuće birokratiziranje". Udruga ističe da bi svaka odgovorna Vlada već odavno sama smatrala potrebitim konzulirati se sa svojim građanima na području ugroze, ako ne i omogućiti odlučivanje kroz obvezujući referendum.

DUBROVNIK - U povodu završetka 64. Dubrovačkih ljetnih igara danas je u Festivalskoj palači održana konferencija za novinare, na kojoj su o programu ovogodišnjih Igara govorili intendant Krešimir Dolenčić, direktor glazbenog programa Mladen Tarbuk, ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović, a sudjelovali su i zamjenik gradonačelnika Željko Raguž, te pročelnica za obrazovanje, kulturu Dubrovačko-neratvanske županije Marijeta Hladilo. Na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrada sudjelovalo je 2000 umjetnika iz čitavoga svijeta, a u 45 festivalskih dana na 29 scenskih prostora održane su 143 dramska, glazbena, operna, baletna, foklorna, filmska i likovna programa. Krešimir Dolenčić kazao je kako je ponosan na svoju prvu festivalsku sezonu, istaknuvši kako je dramski program bio raznovrstan i bogat s 13 različitih dramskih naslova i novim redateljskim imenima. Kazao je također, kako je publika odušljevno prihvatila predstavu "Allons enfants" Bobe Jelčića i Nataše Rajković, kao i projekte "Otac hrabrost" Borisa Bakala, te predstavu "Obrana Sokratova" koju je postavio jedan od najuglednijihh redatelja u regiji Tomi Janežić. Također, publika je dobro prihvatila i povratak Vojnovićeva i Juvančićeva "Ekvinocija" te "Medeju" Tomaža Pandura i Katu Kapularicu Darija Harjačeka. Ovogodišnji dramski program obogatila su i brojna gostovanja. U sklopu glazbenog programa održano je 19 raznolikih koncerata kojim se uz ostalo, proslavila i 200-obljetnica rođena velikih Verdija i Wagnera, te 100-obljetnica praizvedbe "Posvećenja proljeća" Igora Stravinskog.

HVAR - Šest je osoba ozlijeđeno, od čega je jedna životno ugrožena, u sudaru na otoku Hvaru, koji se dogodio u prvim satima današnjeg dana, potvrđeno je u policiji. Do sudara je došlo u 4 sata jutros na državnoj cesti D 116 kod Milne na Hvaru gdje se sudarilo teretno vozilo s osobnim vozilom. Policijski je očevid pokazao kako je teretnjak, mercedes printer, splitskih tablica pri izlasku iz zavoja ušao u suprotni trak u kojem je u tom trenutku nailazio fiat punto, splitskih pločica, te je došlo do sudara. Nakon sudara teretnjak i osobni automobil su sletjeli s ceste. U tom je sudaru ozlijeđeno šestero ljudi. Dvoje u teretnjaku i četiri u osobnom automobilu.

SPLIT - Površinske ozljede ruke i prsišta zadobio je u subotu navečer Poljak (27) kojega su, zajedno s još četvericom njegovih sunarodnjaka, napala trojica nepoznatih mladića u Kaštelima, doznaje se u PU splitsko-dalmatinskoj. Policija je rekla kako se napad dogodio u subotu, petnaest minuta prije ponoći, u Bijaćkoj ulici, u Kaštel Štafiliću. Tamo su tri nepoznate, mlađe muške osobe prišle peterici poljskih državljana te nožem ozlijedili 27-godišnjeg Poljaka koji je zatražio liječničku pomoć.

SPLIT - Mrtvo tijelo državljanina Mađarske pronađeno je noćas na palubi broda u Splitu, potvrdila je policija. Mađar (51) je mrtav pronađen u prvim satima nedjelje, u 3.50 sati, u lučici Zenta na palubi broda. Policija je obavila očevid, te je utvrđeno da na tijelu nema vidljivih tragova nasilja. Tijelo je prebačeno na Zavod za sudsku medicinu gdje će se obaviti obdukcija nakon koje bi se trebao doznati točan uzrok smrti Mađara.

SPLIT - Jutros je u splitskoj bolnici preminuo 22-godisnjak kojega je u subotu u jutarnjim satima u Odeskoj ulici nožem napao 20- godišnjak, javila je policija. Mladića (22) je u subotu, u 5.40 sati na cesti ispred narodnjačkog kluba "Paganini" i nedaleko Prometne postaje Split napao dvije godine mlađi muškarac koji ga je izboo još uvijek nepoznatim predmetom. Neslužbeno, 22- godišnjak je bio na vjenčanju kao i 20-godišnjak s kojim se possvađao. Redari su ih, navodno izbacili iz kluba, pa su svađu nastavili na cesti gdje je stariji izboden.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙