FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 25. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

LIPOVLJANI - Predsjednik Republike Ivo Josipović otvorio je sinoć Lipovljanske susrete 2013., manifestaciju nacionalnih manjina Republike Hrvatske koja se održava pod njegovim i pokroviteljstvom Hrvatskog sabora te supokroviteljstvom sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel. Otvarajući manifestaciju pred nekoliko tisuća posjetitelja, Josipović je govorio o bogatstvu i kulturnoj raznolikosti te tradiciji naših nacionalnih manjina, kao i zajedništvu cijelog hrvatskog društva. "Zajednički život je nešto najvjrjednije što možemo ponuditi. Upravo zato ova manifestacija je značajna i bit će iz godine u godinu još značajnija", poručio je Josipović. Susreti su nastavljeni nastupom kulturno umjetničkih društava nacionalnih manjina iz cijele Hrvatske koje su se predstavili pjesmama, plesovima, običajima i narodnim nošnjama te kulinarskim specijalitetima. Obišavši štandove nacionalnih manjina Predsjednik je novinarima izjavio kako je sve sjajno, uostalom kao i tradicije koje ovdje možemo prepoznati. "Lipovljanski susreti su izuzetno važan događaj, tu se pokazuje bogatstvo nacionalnih manjina i njihova uklopljenost u hrvatsko globalno društvo", rekao je Josipović.

PERJASICA - Bivši predsjednik Stjepan Mesić ustvrdio je sinoć da treba krenuti u izmjenu ugovora sa Svetom Stolicom, jer, kako je rekao, biskupi govore javno s oltara da je ova vlast nenarodna, a budući da je izabrana na demokratskim izborima, time pokazuju da su i protiv hrvatskog Ustava, civilizacijskog dosega društva i demokracije i u direktnom sukobu sa hrvatskom stvarnošću. Mesić je to rekao u Perjasici, odgovarajući na novinarski upit misli li da je u Hrvatskoj ugrožena odvojenost crkve i države, odnosno je li s inicijativom "U ime obitelji" uloga crkve u javnom životu prevelika. Budući da je na djelu brutalan napad na hrvatski Ustav treba obavijestiti Papu o tome, pa predlažem predsjedniku Republike Ivi Josipoviću i Vladi da se obrate Vatikanu sa zahtjevom za izmjenom međudržavnog ugovora, jer nije dobro da naši biskupi pljuju po narodu koji ih plaća i proglašavaju vlast koju je narod izabrao - nenarodnom, poručio je Mesić. Dodao je da treba ići u izmjenu ugovora s Vatikanom kako bi se pomoglo svećenicima da ne budu licemjerni, jer će, kada budu raspolagali svojim novcem, lakše moći govoriti što god budu htjeli o vlasti i politici.

SPLIT - Predsjednica HSP Ante Starčević Ruža Tomašić najavila je da će se posve prestati baviti politikom i povući se u mirovinu nakon sljedećih parlamentarnih izbora koji bi se trebali održati 2015. godine. "Kandidirat ću se ponovno na izborima za EU parlament (2014. godine), ali ne želim biti u EU parlamentu, nego će me netko mlađi zamjeniti, a ja ću se vratiti i odraditi sljedeće parlamentarne izbore (2015. godine) i onda ću otići u zasluženu mirovinu", rekla je Tomašić u Splitu obraćajući se sudionicima izbornoga zbora splitsko-dalmatinskoga Županijskog vijeća HSP Ante Starčević. U izjavi novinarima, nakon izbornog zbora, Tomašić je potvrdila da će, kako se izrazila, napustiti politiku, nakon parlamentarnih izbora za dvije godine. "Nadam se da ću na sljedećim parlamentarnim izborima imati 10 zastupnika u Hrvatskom saboru, a to znači da sam nešto napravila i ostavila iza sebe pa će nakon toga biti divota napustiti politiku", rekla je Tomašić. Na novinarski upit je li to njezino definitivno povlačenje iz politike, Tomašić je kratko odgovorila - "totalno".

PERJASICA - U Perjasici u Karlovačkoj županiji poduzetnik i bivši poznati automobilistički as Goran Štrok otkrio je danas obnovljeni partizanski spomenik, čime je odao počast Perjasičkom partizanskom odredu, žrtvama fašizma 1941.-1945., ali i osobno svom ocu i prvom komesaru tog odreda Izidoru Štroku. Vijence su pod obnovljeni spomenik položili izaslanik predsjednika Republike brigadir Mirko Stošić, počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a pred spomen kosturnicu saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac. Izidor Štrok, kako je rekao njegov sin Goran, bio je španjolski borac i komunist koji je prošao i prisilni rad u Njemačkoj, ali je potom u kolovozu 1941. godine došao iz svog Hrvatskog zagorja na Kordun "zapaliti iskru za slobodu". "Kao što je moj otac pomogao da se ovdje podigne ustanak, dozvolite njegovom sinu da makar malo pomogne u jednoj drugoj borbi, borbi za napredak, jer ovaj kraj zaslužuje razvoj, a ne stagnaciju i propadanje", istaknuo je Štrok. Dodao je da zbog osjećaja poštovanja prema ocu i njegovim suborcima ima dužnost pokrenuti neku investiciju za otvaranje radnih mjesta u perjasičkom kraju.

VRBOVEC - U Vrbovcu je započela dvodnevna 33. po redu turističko-kulinarska manifestacija "Kaj su jeli naši stari", koja se održava pod pokroviteljstvom Ive Josipovića - predsjednika Republike, a priredbu je otvorio Stjepan Kožić - župan Zagrebačke županije. "Ova priredba čuva i štiti ali i otkriva i otima zaboravu etnografsko bogatstvo Vrbovca i ovoga kraja, a time i Zagrebačke županije i Hrvatske, rekao je Kožić. Za vrijeme priredbe Branko Hrg - predsjednik HSS - održao je konferenciju za tisak, na kojoj je govorio o teškom položaju hrvatskih seljaka. Proizvodnja i otkup mlijeka manji su gotovo za 30 posto, pa je Hrg, pohvalivši priredbu "Kaj jeli naši stari" upitao: Kaj će jesti naši mladi, ako se nastavi ovakvom neprihvatljivom, poljoprivrednom politikom.

VUKOVAR - U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara u tome je gradu prvi put obilježen Dan vukovarskih branitelja, koji bi trebao postati i tradicionalan te se obilježavati svakoga 24. kolovoza. Kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru vijence su položili izaslanstvo vukovarske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata predvođeno predsjednikom Zdravkom Komšićem, izaslanstvo grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Željkom Sabom te izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tomislav Josić. Komšić je podsjetio da je današnji dan Koordinacija, koja okuplja 14 vukovarskih braniteljskih i stradalničkih udruga, izabrala, pored tolikih drugih važnih vukovarskih datuma, u spomen na 24. kolovoza 1991. godine kada se ondašnja „JNA otvoreno svrstala na stranu četnika“ i kada je započela otvorena agresija na grad Vukovar.

ZAGREB - Koprivnička Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91) poziva sve osnovne i srednje škole da prvi sat nastave u novoj školskoj godini posvete hrvatskom Domovinskome ratu, odnosno stvaranju hrvatske države. U pozivu se navodi kako UHBDR 91 smatra da učenici danas ne uče dovoljno o danima pobjede i slave, te da među ostalim ne uče ni o onima koji su s njihova područja poginuli u ratu. O tome se govori i piše općenito, kao da su brojke, a ne ljudi od imena i prezimena, navodi udruga smatrajući kako učenici više znaju i uče o turskim, rimskim, francuskim, njemačkim, partizanskim i inim bitkama nego o okupaciji niza područja Republike Hrvatske.

ZAGREB - Mi nismo revolucionari, jer nemamo namjeru mijenjati svijet, niti kontrarevolucionari, jer ne namjeravamo ništa rušiti, nego antifašisti Jugoistočne Europe koji žele sačuvati vrijednosti antifašizma na ovim prostorima, poručeno je sa 6. susreta Lige antifašista Jugoistočne Europe, koji su se pod sloganom "Dani balkanske ljubavi" održali na Bundeku. "Svima onima koji misle da je balkanska ljubav nepovratna prošlost kažemo da nisu u pravu, jer je ona naša zajednička vizija za budućnost", poručio je predsjednik Lige antifašista Hakija Abdić. Po njegovim riječima, ideje bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita nikada neće postati prošlost i kad-tad će biti budućnost naroda u regiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙