FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuski paviljon otvara se u rujnu, a Muzička akademija krajem iduće godine

ZAGREB, 23. kolovoza 2013. (Hina) - Obnovljeni Francuski paviljon u zagrebačkom Studentskom centru nakon višegodišnje bi se obnove trebao otvoriti 30. rujna, dok bi roh-bau radovi na zgradi nove Muzičke akademije trebali biti završeni do studenoga ove, a u cijelosti do konca iduće godine.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je danas obišao ta gradilišta kazao je kako je obnova Francuskog paviljona, primjer i način kako Sveučilište, Studentski centar, Grad i resorno Ministarstvo mogu napraviti posao zajedno.

Podsjetivši da je dvije, tri godine bilo problema s radovima na obnovi Paviljona, Bandić je rekao da sve to zaboravio, sad kad vidi ovo što je sada napravljeno.

Najavio je i uređenje okoliša i fasada objekata Studentskog centra nakon čega bi svi trebali biti zadovoljni. Kazao je kako će uređenjem Francuskog paviljona ne samo Studentski centar, nego grad Zagreb i Hrvatska dobiti jako puno. "Ovo prelazi okvire Studentskog centra i Grada Zagreba - ovo je europski projekt i neka tako i bude", poručio je Bandić.

Upitan ostaje li na ideji da će u paviljonu biti muzej tolerancije, Bandić je odgovorio da će se sadržaj zajednički definirati. "Ne određuje sadržaj samo gradonačelnik. Ja ću predložiti, a u suglasju sa Studentskim centrom, sa Sveučilištem, naći ćemo zajednički jezik. Bit će svakako projekt primjeren Francuskom paviljonu", istaknuo je.

Sanacijski upravitelj Studentskog centra (SC) Pejo Pavlović izjavio je kako su uz ovaj projekt od zatečenih 121 milijun kuna minusa riješili već 80-ak milijuna kuna te da proces sanacije ide u dobrom smjeru.

Rekao je da je projekt obnove Francuskog paviljona počeo prije par godina te da su došli u priliku da ga dovrše te da se Grad Zagreb iskazao maksimalno. "Ljudi nam uređuju okoliš, mi ćemo fasadu koja gleda prema Francuskom paviljonu i taj dio urediti do 30. rujna kada ćemo otvoriti Francuski paviljon", rekao je.

Najavio je i povezivanje s svjetskom udrugom okruglih paviljona. Najavio je izložbe, koncerte ozbiljne glazbe, i ostale kvalitetne sadržaje.

Nakon obilaska gradilišta Muzičke akademije gradonačelnik Bandić je rekao da će svakih desetak dana ići u kontrolu, ne bi li do konca studenoga završili taj visoki roh-bau. "Mislim da je bitno da se zatvori, da se fasada i instalaterski radovi završe i da bude sve spremno za drugu fazu - opremu interijera", rekao je.

Procijenio je da će se to sve pripremiti do Nove godine u kojoj će se u proračunu trebati osigurati sredstva za tu drugu fazu, koja nisu mala.

"Mislim da to ide svojim tijekom i da bi se do kraja iduće godine Akademija mogla konačno otvoriti nakon 96 godina raznih pustošenja, raznih lokacija i raznih podstanarstva. Mislim da to zagrebačko Sveučilište a prije svega Glazbena akademija i profesori i studenti zaslužuju", istaknuo je.

Podsjetio je projekt nove zgrade počeo 2002. kada je za 30 milijuna kuna Grad kupio staru zgradu Ferimporta koja je srušena, a koju je radio Milan Šoštarić, koji je projektirao i novu zgradu Muzičke akademije. Rekao je da će se vrijednost cijele investicije biti između 200 i 250 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙