FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 20. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

NOVA GRADIŠKA - Bitka seljaka na cesti nije uspjela i sada idemo u pravnu bitku, poručio je Zvonko Pipić, predsjednik Poljoprivredne komore Virovitičko-podravske županije nakon današnjeg sastanka koordinacije udruga poljoprivrednika, koje su sudjelovale u organizaciji dvotjednih prosvjeda hrvatskih seljaka u više hrvatskih županija. Uz odluku o prekidu prosvjeda, koordinacija je na sastanku u Novoj Gradiški donijela odluku da će Vladu tužiti Ustavnom sudu RH zbog diskriminacije pri isplati poticaja. "Bitka za spašavanje hrvatskog sela sada tek počinje. Diskriminacija pri isplati potpora iznosi od 90 do 20 posto. Tražimo da odgovornost snosi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina osobno. Tražimo njegovu ostavku, jer on nema više što tražiti na čelu Ministarstva poljoprivrede", izjavio je Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka. Predstavnici seljačkih udruga traže, uz ostalo, sastanak s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, objavu kompletne financijske omotnice za poljoprivredu, objavu svih korisnika poticaja s primljenim iznosima, te da se proglasi elementarna nepogoda zbog suše. Na novinarski upit zašto je izostala šira podrška poljoprivrednika prosvjednicima, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo kaže kako je glavni krivac za to informacija da će policija kažnjavati prosvjednike s 30 do 50 tisuća kuna. Ističe da je tako veliki iznos kazne uplašio mnoge.

ZAGREB- Ministarstvo turizma očekuje da će natječaj za kompleks Kupari biti raspisan u rujnu te da će do kraja godine imati izbor investitora. "Tekst natječaja zaista je u završnoj fazi, ali objavi moraju prethoditi odluke nadležnih tijela o predloženim načinima raspolaganja državnom imovinom, što će zahtijevati još neko vrijeme. Očekujemo da će se natječaj raspisati u rujnu te da ćemo do kraja godine imati izbor investitora", odgovorili su iz Ministarstva turizma na upit o najavama raspisivanja natječaja za projekt Kupari. Pritom napominju da su svi detalji s Ministarstvom kulture usuglašeni, pa će definirani konzervatorski uvjeti biti u natječaju. Na svim izgrađenim objektima primjenjivat će se pravo građenja na odgovarajući rok, navode iz Ministarstva. Prema neslužbenim informacijama koje prenose neki mediji, ulagaču u Kupare dalo bi se pravo građenja na 99 godina, a vrijednost investicije procijenjuje se na oko 200 do 250 milijuna eura. U Ministarstvu turizma na upit o interesu investitora kažu kako su "svi ozbiljniji investitori koji se žele baviti hotelskim biznisom zainteresirani za Kupare".

ZAGREB - Varteks grupa je u prvom tromjesečju ove godine poslovala s gubitkom od 23,3 milijuna kuna, što je 54,4 posto veći gubitak nego u isto vrijeme lani kada je iznosio 15,1 milijun kuna, podaci su iz tromjesečjnog financijskog izvješća koje je varaždinska tekstilna tvrtka danas objavila na Zagrebačkoj burzi. Iz Varteksa ističu kako je na gubitak značajno utjecao trošak kamata u iznosu od 7,4 milijuna kuna te otpremnina kao dio troškova restrukturiranja u iznosu od 1,1 milijuna kuna. Varteks se krajem prošle godine, po osnovu kriterija nelikvidnosti, prijavio u postupak predstečajne nagodbe koja je otvorena 5. veljače ove godine. Početkom 2013. matičnoj tvrtki, Varteksu d.d., službeno su pripojena povezana proizvodna društva, a predstečajna nagodba svih društava objedinjena je u jedinstveni postupak. Uprava podsjeća i kako je plan financijskog restrukturiranja Varteksa usvojen početkom lipnja, što je potvrđeno na ročištu na Trgovačkom sudu 11. srpnja. Sukladno planu financijskog restrukturiranja i sporazum s razlučnim vjerovnicima nalazi završnoj fazi. U njemu je, uz način namirenja obveza, definirana i nova kreditna linija u iznosu od 10 milijuna eura nužna za uspostavu likvidnosti, stabilizaciju poslovnih procesa, te provedbu ostalih elemenata restrukturiranja, ističe Uprava.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je porastao za 0,55 posto, na 1.854,08 bodova, a Crobex10 povećan je za 0,72 posto, na 1.045,61 bod. Redovni promet Burze iznosio je 7,6 milijuna kuna, a ni jedna dionica nije imala milijunski promet. Najveći je promet ostvaren trgovanjem dionicama HT-a i iznosio je 996,5 tisuća kuna, uz rast cijene za 0,28 posto, na 177,49 kuna. Dionicom Francka ostvaren je promet od 636 tisuća kuna, a cijena im je porasla za 5,55 posto, na 490 kuna. Redovnoj dionici Adris grupe cijena je ostala na 295 kuna, s prometom od 613,3 tisuće kuna. Po prometu slijedi dionica Jamnice sa 600 tisuća kuna i padom cijene od 6,25 posto, na 60.000 kuna. Dionici Diokija cijena je, nakon objave o odgodi predstečajnog ročišta na kojem su se vjerovnici trebali izjasniti o izmijenjenom planu restrukturiranja, pala za 13,44 posto, na 23 kune. Promet dionicom Diokija danas je iznosio 523,7 tisuća kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙