FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

ZAGREB, 18. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 12.30

BRUXELLES - Čelnici Europske unije Jose Manuel Barroso i Herman Van Rompuy u nedjelju su egipatsku vladu upozorili da će EU preispitati odnose s tom zemljom ako se nasilje ne zaustavi, a posebno odgovornom drže privremenu vladu i vojsku, doznaje se iz priopćenja Europske komisije. "EU će i dalje biti čvrsto angažiran na promicanju zaustavljanja nasilja, obnove političkog dijaloga i povratka demokratskom procesu. S tim ciljem, EU će zajedno sa svojim članicama u sljedećih nekoliko dana hitno preispitati svoje odnose s Egiptom i usvojiti mjere za ispunjenje tog cilja", navode predsjednik Europske komisije Barroso i predsjednik Europskog vijeća Rompuya. Ističu u priopćenju "posebnu odgovornost privremenih vlasti i vojske u zaustavljanju nasilja. Nasilje i ubijanje posljednjih nekoliko dana ne može se opravdati ili zanemariti. Ljudska se prava moraju poštivati, a politički zatvorenici moraju biti pušteni", kažu Barroso i Rompuy i podsjećaju da je privremena vlada obećala demokratsku budućnost zemlje.

KAIRO - Mahmud Badr, aktivist i jedan od utemeljitelja pokreta Tamarud koji je pokrenuo inicijativu za svrgavanje prvog demokratski izabranog predsjednika, islamista Mohameda Mursija, podržao je vojsku riječima da je krvoproliće visoka, ali prihvatljiva cijena za spas naroda od Muslimanskog bratstva. Njegova nepokolebljiva obrana vojske, usprkos 800 ubijenih u protekla tri dana, pokazuje kako puno Egipćana koji sebe smatraju liberalima sjedi i promatra represiju snaga reda kao vladavinu zakona, piše Reuters. "Ono kroz što sada Egipat prolazi je visoka cijena koju plaćamo da bi se riješili fašističkog Muslimanskog bratstva, prije nego što preuzmu sve i sve nas uklone", kazao je 28-godišnji Badr u telefonskom razgovoru za Reuters. Čelnici Muslimanskog bratstva tvrde da bivši suradnici Hosnija Mubaraka financiraju Tamarod, uključujući i tajnu policiju. Aktivisti za zaštitu ljudskih prava strahuju da će general Abdel Fatah al-Sisi s ostalim generalima Egiptu vratiti represiju kakvu su poznavali tijekom Mubarakove vladavine.

PEKING - Više od 40 osoba smrtno je stradalo u poplavama koje su pogodile sjeveroistok Kine, prema najnovijim podacima koje donosi novinska agencija Xinhua u nedjelju. Izazvane jakim kišama, poplave su pogodile zadnjih dana pokrajine Liaoning, Jilin i Heilongjiang. U pokrajini Jilin poginulo je 14 osoba, a gotovo 106.000 osoba moralo je biti evakuirano. Šteta se procjenjuje na 2,4 milijardi juana (292 milijuna eura). U pokrajini Heilongjiang poginulo je 11 osoba, a tri se vode kao nestale. Gotovo 2 milijuna ljudi pogođeno je poplavama u toj pokrajini, a približno je 140.000 stanovnika moralo biti evakuirano, istaknula je Xinhua. Šteta se u Heilongjiangu procjenjuju na 7,13 milijardi juana (870 milijuna eura). Pet je osoba poginulo u pokrajini Hunan, a ostale su žrtve poplava i klizanja tla u južnoj pokrajini Guangdong i autonomnoj regiji Guangxi Zhuang, javlja Xinhua.

SEUL - Sjeverna Koreja prihvatila je u nedjelju prijedlog Južne Koreje da se obnove okupljanja obitelji koji je prije 60 godina razdvojio Korejski rat, objavila je sjevernokorejska službena agencija KCNA. Službeni Pjongjang pristao je organizirati okupljanje u povodu tradicionalnog jesenskog praznika koji ove godine pada 19. rujna, dodao je odbor za mirno ujedinjenje Koreja, citira KCNA. Korejski rat (1950.-1953.), razdvojio je milijune Koreanaca jer su se neki nalazili na sjeveru, a drugi na jugu od granice uspostavljene 1953. godine. Prethodni susreti obitelji, organizirani pod pokroviteljstvom Crvenog križa, održani su 2010. Seul je zatražio obnovu susreta. Nakon mjeseci velikih napetosti, oba susjeda i neprijatelja pokušavaju nastaviti dijalog. Suglasili su se o ponovnom otvaranju zajedničkog industrijskog kompleksa Kaesong, koji je Pjongjang zatvorio u travnju.

PEKING - Suđenje bivšem visokom kineskom dužnosniku Bo Xilaiju, koji je pao u nemilost zbog optužbi za korupciju, uzimanje mita i zloporabu ovlasti počet će u četvrtak, najavila je u nedjelju agencija Xinhua proces koji analitičari drže testom odlučnosti novog predsjednika Xija Jinjpinga da u djelo provede obećanje suzbijanja korupcije. Bou (64), će se suditi u Jinanu, glavnome gradu obalne pokrajine Shandong, javila je Xinhua, a Reuters piše kako je gotovo sigurno da će biti osuđen jer kineske tužitelje i suce nadzire vladajuća Komunistička partija. Optužnica tereti Boa za pronevjeru 25 milijuna juana (3 milijuna eura) 90-ih godina i za zloporabu ovlasti jer je spriječio istragu sumnje o ubojstvu pripisanom Boovoj supruzi. Boova supruga Gu Kailai osuđena je na zatvorsku kaznu za ubojstvo britanskog poslovnog čovjeka Neila Heywooda.

LONDON - Londonska policija ispituje nove informacije prema kojima je Dianu, princezu od Walesa, njezina pratitelja Dodija al Fayeda i njihova vozača ubio pripadnik britanske vojske, izvješćuje u nedjelju Sky News. Ta je informacija, pojašnjava Sky News, do Scotland Yarda došla iz vojnih izvora i sada se njome bavi Posebno zapovjedništvo za kriminal i operacije. Prema neimenovanim izvorima na koje se poziva Sky, informaciju su policiji proslijedili roditelji supruge tog bivšeg vojnika. Diana, egipatski milijarder, sin bivšeg vlasnika robne kuće "Harrods" Mohameda al Fayeda i njihov vozač Henry Paul poginuli su u Parizu 31. kolovoza 1997. Istraga je 2008. zaključila da su nesreći pridonijeli paparazzi, vozač u alkoholiziranu stanju te da Diana i Dodi nisu bili vezani sigurnosnim pojasevima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙