FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Bribiru počela deseta "Ružica Vinodola"

BRIBIR, 18. kolovoza 2013. (Hina) - Predstavljanjem dvanaest kandidatkinja od kojih će jedna iduće subote biti ovjenčana titulom "Ružice Vinodola" kao najboljom beračicom grožđa sinoć je u Bribiru počela jubilarna deseta ljetna manifestacija nastala prema starim ljetopisima iz života vinodolskog podneblja.

Najspretnija beračica grožđa posljednji je put u Vinodolu, u vrijeme o kojem govore stari zapisi, izabrana 1880. godine.

U Vinodolu postoji priča zabilježena prema usmenoj predaji, o običaju koji seže u davninu, u doba hrvatske plemićke obitelji Frankopan. Prema toj priči, po završetku berbe, u vinogradu, među beračicama birala se Ružica, djevojka koja je bila najljepša i majmarljivija. Ovjenčali bi je vinovom lozom i uz zvuke starinskih narodnih glazbala na čelu povorke odveli u grad.

Kandidatkinje za novovjeku "Ružicu" ogledat će se također u vještinama branja i brzini nošenja te tiještenja grožđa, prenošenju bačvica s vodom ili moštom, i slično.

Osim najbolje i najspretnije, a zašto ne i najljepše ovogodišnje beračice, bit će na kraju ove sedmodnevne manifestacije u Novom Vinodolskom izabrana i "Ružica Vinodola" proteklog desetljeća.

Kandidatkinje za ovogodišnju titulu su Martina Lekaj (Novi Vinodolski), Jelena Stanić (Bribir), Karla Butorac (Novi Vinodolski), Mia Blažević (Novi Vinodolski), Vita Anić (Zagreb), Ivana Rubeša (Kastav), Iva Stošić (Novi Vinodolski), Žana Jurčić (Kastav), Ana Papić (Povile), Bruna Mavrinac (Bribir), Petra Opačić (Povile) i Doris Košćak (Novi Vinodolski).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙