FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi napad bespilotnom letjelicom u Jemenu: 2 mrtva

ADEN, 10. kolovoza 2013. (Hina) - Lokalni dužnosnici i stanovnici južne jemenske pokrajine Lahj kazali su da je bespilotna letjelica uništila vozilo u planinama u subotu kasno navečer i ubila dvojicu putnika za koje se sumnja da su članovi Al Kaide i da su prevozili oružje čime je u tri dana zračnim napadima ubijeno 15 osoba.

"Dvojica pripadnika Al Kaide ubijena su, jedan je ranjen, a četvrti neozlijeđen u napadu američkom bespilotnom letjelicom kod Al Askarije", rekao je jemenski dužnosnik za agenciju AFP.

U petak je u zračnom napadu na istočnu pokrajinu Hadramout ubijeno pet osumnjičenih militanata, a u četvrtak osam militanata, piše Reuters. Dodaje kako je Jemen u srijedu objavio da je spriječio plan Al Kaide da okupira luku Mukala, središte pokrajine Hadramout koja je glavna izvozna luka za naftu i plin.

Al Kaida na Arapskom poluotoku (AQAP), lokalni ogranak međunarodne terorističke mreže, u prošlosti je neuspješno pokušavala izvesti napade na međunarodnim zrakoplovnim linijama. Washington upravo taj ogranak drži potencijalnom prijetnjom susjednoj Saudijskoj Arabiji i naftnim tankerima u Crvenom moru.

Zbog povećane prijetnje Al Kaide Sjedinjene Države i Velika Britanija prošli su tjedan evakuirale svoje državljane iz Jemena. Ta je država jedna od nekoliko za koje Washington priznaje da u njima izvodi napade bespilotnim letjelicama. Jemenske vlasti redovito tvrde da surađuju s američkim saveznicima u borbi protiv ekstremističke mreže.

Od 28. srpnja ubijeno je ukupno 38 osoba u tim napadima, prema podacima jemenskih vlasti i plemena, na koje se poziva AFP.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙