FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 28. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

RIO DE JANEIRO - Papa Franjo dao je u subotu u Rio de Janeiru potporu mladim brazilskim prosvjednicima koji traže promjene i zatražio od njih da se angažiraju na socijalnom i političkom planu kao što je to činio Isus. "Angažirajte se, upravo onako kako je to činio Isus", pozvao je Papa dva milijuna mladih koji su se okupili na plaži Copacabana koja je u subotu navečer bila je prepuna mladih. "Tu ima oko dva milijuna ljudi", ocijenio je glasnogovornik Vaticana Federico Lombardi. Papa bi u nedjelju prije podne na Copacabani trebao služiti misu povodom zatvaranja Svjetskih dana mladih, a gradonačelnik Rija očekuje čak do tri milijuna ljudi.

NIKOZIJA - Birališta u Turskoj Republici Sjeverni Cipar otvorena su u nedjelju ujutro za parlamentarne izbore na kojima se očekuje pobjeda ljevice. Biračka mjesta otvorena su u osam sati, a trebala bi se zatvoriti u 18. Oko 173.000 birača može glasovati na 670 biračkih mjesta u toj državi koju priznaje jedino Turska, kako bi izabrali 50 zastupnika parlamenta na mandat od pet godina. Istraživanja javnog mišljenja daju prednost Turskoj republikanskoj stranci (ljevica), pred njezinim glavnim protivnikom, Strankom nacionalnog jedinstva koja je na vlasti. Popularnost vladajuće stranke narušena je zbog ekonomske krize i nepopularnih proračunskih rezova, ocjenjuju promatrači.

KUVAJT - Šijitska manjina u Kuvajtu izgubila je više od polovice mjesta u parlamentu dok su ih liberali dobili nekoliko, na drugim parlamentarnim izborima u samo osam mjeseci. Konačni razultati koje su u noći na nedjelju objavile vlasti pokazuju da su kandidati šijitske manjine dobili samo osam mjesta od 50 koliko ih broji parlament. Na prethodnim izborima u prosincu šijiti, koji predstavljaju oko 30 posto populacije, dobili su rekordnih 17 mjesta. Liberali, koji u prethodnom sazivu nisu imali ni jedno mjesto, dobili su ih najmanje tri. Suniti su ojačali svoju političku težinu i sa pet mjesta došli do sedam. Većinu mjesta imaju kandidati povezani s vladajućom dinastijom.

ADEN - Šest osoba za koje se vjeruje da su članovi Al-Kaide ubijeno je u noći na nedjelju u napadu što su ga, pretpostavlja se, izvele američke bespilotne letjelice na jugu Jemena, izvijestio je AFP pozivajući se na vojne izvore. Cilj napada bila su dva vozila u kojima se nalazilo šest aktivista ekstremističke mreže. Napad se dogodio blizu regije Mahfad, u pokrajini Abjane, rekao je isti izvor želeći ostati anoniman. "Cilj noćašnjeg napada bespilotnom letjelicom bila su dva vozila članova Al-Kaide u blizini Mahfada, pri čemu je ubijeno šest osoba koje su se u njima nalazile", rekao je izvor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙