FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jemen tvrdi da je osujetio al Kaidin plan

SANA, 7. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Jemen je osujetio plan al Kaide da zauzme dva velika terminala za izvoz nafte i plina i glavni grad istočne jemenske pokrajine, objavila je jemenska vlada u srijedu dok su veleposlanstva zapadnih zemalja u Sani i dalje zatvorena.

Objava o spriječenoj terorističkoj uroti u Jemenu dolazi nakon što je Washington zbog upozorenja na možebitne napade militanata prošlog tjedna zatvorio svoja diplomatska predstavništva na Bliskom istoku i Africi i objavio globalno upozorenje za svoje građane na putovnjima.

Pozornost je preusmjerena na Jemen kada su izvori iz SAD-a rekli da je prisluškivana komunikacija između čelnika al Kaide Aymana al-Zawahrija i jemenskog krila njegove organizacije dijelom izazvala mjere opreza.

Rajeh Badi, savjetnik za tisak jemenskog premijera Mohameda Salema Basindwe, rekao je da je otkriće te al Kaidine zavjere navelo SAD-a na izvanredne sigurnosne mjere.

Plan je otkriven uz pomoć Zapada i arapskih zemlja, a uključivao je i krijumčarenje eksploziva u nedjelju u Sanu kako bi se ondje izveli napadi, rekao je Badi.

"Urota je predviđala korištenje desetaka al Kaidinih militanata preobučenih u odore jemenske vojske koji su trebali napasti postrojenja na 27. noć Ramadana", rekao je agenciji Reuters.

"Urota je za cilj imala zauzimanje izvoznog naftnog terminala al-Dabbah u Hadramoutu i postrojenja Balhaf za izvoz plina, te grada Mukalle", rekao je Badi Reutersu. Mukalla je glavni grad istočne jemenske pokrajine Hadramout.

Jedan dužnosnik nadležan za sigurnost naftnih tvrtki koje rade u Jemenu rekao je da je al Kaida namjeravala ubiti strane stručnjake u tim postrojenjima ili ih uzeti za taoce.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙