FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 4. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta

RIM - Rimska gradska vlast organizirala je u subotu navečer "bijelu noć" kako bi proslavila privremeni prekid prometa glavnim prilazom Koloseju kojim želi zaštititi taj spomenik - simbol talijanske prijestolnice koji je pocrnio od onečišćenja i propada. "Ovo je početak sna, veliki preokret za naš grad", rekao je novi rimski gradonačelnik Ignazio Marino (Demokratska stranka, ljevica).

Automobili, kamioni i motocikli ne mogu više prometovati zadnjom dionicom Ulice carskih foruma (Via fori imperiali) koja Venecijanski trg povezuje s glasovitim starorimskim amfiteatrom. Marino planira da Ulica carskih foruma jednoga dana u cijelosti bude pješačka zona. Projekt je prvi korak u orijaškom pothvatu obnove Koloseja dok se već mjesecima vodi polemika zbog njegova propadanja. Obnovu najvećeg amfiteatra sagrađena u doba Rimskog Carstva, s 25 milijuna eura financira talijanski proizvođač luksuznih cipela Tod's. Broj posjetitelja Koloseja kojega je gradnja završena 80. poslije Krista, u vrijeme cara Tita (188 x 156 m, visine 48,5 m) porastao je u zadnjih desetak godina s milijun na šest milijuna na godinu, među ostalim zahvaljujući uspjehu filma "Gladijator" Ridleyja Scota (2000.).

MOSKVA - Američkoj rock skupini Bloodhound Gang zabranjeno je sudjelovanje na glazbenom festilvalu u Rusiji nakon što je član benda na pozornici stavio rusku zastavu u donje rublje, prenosi u subotu BBC. Ruski ministar kulture Vladimir Medinsky rekao je da se radi o "idiotima" i poručio im da "spakiraju torbe". Na videosnimci postavljenoj na Youtube vidi se kako basist Jared Hasselhoff uvlači rusku zastavu s prednje, a izvlači sa stražnje strane međunožja. Dogodilo se to 31. srpnja na koncertu u Odesi u Ukrajini, a lokalni mediji prenose da se Hasselhoff ispričao. "Nemojte reći Putinu", rekao je Haselhoff publici koja je aplaudirala dok je zastavu skidao sa zida u pozadini i izvodio svoj performans. Bloodhound Gang je trebao nastupiti na festivalu Kubana koji se prvoga tjedna u kolovozu održava u regiji Krasnodar na jugu Rusije, poznatoj i kao Kuban, navodi BBC.

ŠANGAJ - Radnici su u subotu dovršili su glavnu konstrukciju nebodera u Šangaju visoku 580 metara, koji tako postaje druga najviša zgrada u svijetu. Shangai Tower je sada viši od tajvanskog nebodera Taipeija 101 koji je sve dosad sa svojih 509 metara bio najviši u Aziji i drugi u svijetu. Neboder u Šangaju, kineskoj gospodarskoj prijestolnici, čija će gradnja stajati 14,8 milijarda juana (oko 1,8 milijarda eura), nakon završetka će imati 630 metara, što je još daleko od svjetskog rekorda, Burdž Halife u Dubaju koji ima 830 metara. S ovim neboderom Kina ima četiri od deset najviših zgrada u svijetu. Jedna kineska kompanija objavila je nedavno da je u Changshi, u središtu Kine, počela gradnju nebodera koji bi trebao biti visok 838 metara i tako dubajskom Burdž Halifi odnijeti naslov najviše svjetske građevine.

BEČ - Slavni bečki Hotel Sacher od prošlog tjedna gostima koji se ne žele razdvojiti od svojih pasa nudi sobe prilagođene za njihova kućnog ljubimca, s košarama, "dekicama" za pse, vodilicama, brnjicama i posudama za hranu. Ravanteljica Elisabeth Guertler ističe da je sasvim prirodno ugostiti ljubimce u hotelu u kojem odsjedaju poznate osobe poput bivše nizozemske kraljice Beatrix ili modnog dizajnera Valentina. Želi li sobu opremljenu za psa u hotelu Sacher gost će na cijenu od 400 do 500 eura za noć dodati sitnicu od 35 eura. Psi u hotelu moraju biti na uzici i nositi brnjicu ako su skloni ugristi. No zabranjen im je ulaz u prostor wellnessa, restorane i u kafeteriju gdje se poslužuje slavna torta 'Sacherica. Vlasnici pseću hranu mogu kupiti kod hotelskog "conciergea", no žele li ljubimcu prirediti gastronomski obrok, za to će se pobrinuti hotelski kuhari. "Jednostavno mogu naručiti biftek ili teleći 'šnicl' i pas će dobiti najbolje", kaže Guertler.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙