FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mihaljević: Radnici Dina Petrokemije očekivali su sanaciju i isplatu plaća

RIJEKA, 2. kolovoza 2013. (Hina) - Predsjednik Sindikata radnika Dina Petrokemije Predrag Mihaljević danas je rekao kako su radnici Dine i mještani Omišlja očekivali da će se pronaći način za sanaciju kako bi se opasnost od kemikalija mogla svesti na najmanju moguću mjeru i da će se radnicima isplatiti plaće reagirajući tako na jučer objavljene nalaze koordiniranog inspekcijskog nadzora gdje se tvrdi da opasnosti nema, a istodobno se policiji preporučuje da češće obilazi pogone.

Mihaljević tvrdi da je policiji preporučeno da češće obilazi pogone, kako kemikalije ne bi postale predmetom kaznenih djela.

"Srž svega je da su radnici bez plaća opasnost za sebe same pa ih treba čuvati kao u logoru, jer im valjda nije dosta što ne primaju plaće", naveo je Mihaljević i dodao kako radnici još uvijek nisu dobili odgovor do kada će raditi i bez plaće čuvati tvrtku.

Napomenuo je da je u nalazu navedeno ono što je već ionako poznato i što se u nalazu i ne poriče – da u postrojenjima ima kemikalija, od čega je dio opasnih, a da oprema nije atestirana i da je u lošem stanju.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode priopćeno je da je koordinirani inspekcijski nadzor potvrdio da ne postoji opasnost za radnike, stanovništvo i za imovinu u krugu postrojenja Dina Petrokemije u Omišlju i u okolici jer su kemikalije u ispravnom stanju, ispravno uskladištene i čuvane, odnosno da u sadašnjim okolnostima nisu opasne. Kao važan propust je utvrđeno neobnavljanje atesta za opremu pod tlakom i opremu za automatski nadzor.

Naveli su i da u pogonu ima 600 kilograma amonijaka, četiri tone tekućeg klora i 115 tona VCM-a i da su kemikalije ispravno uskladištene i čuvane te istakli da one mogu postati opasne samo kao predmet namjernih kaznenih djela, zbog čega je MUP-u upućena preporuka za češće obilaženje područja tvornice.

"Umirili su javnost i, imputirajući moguća kaznena djela, opet isprovocirali radnike", zaključio je Mihaljević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙