FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi oslabili, u fokusu odluka S&P-ja i Petrokemija

ZAGREB, 2. kolovoza 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas su indeksi oslabili pod utjecajem odluke agencije Standard&Poor'sa (S&P) da snizi izglede za hrvatski kreditni rejting, a najviše se trguje dionicom Petrokemije, koja je započela drugi krug upisa novih dionica u procesu dokapitalizacije.

Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,24 posto, na 1.855 bodova, a Crobex10 0,31 posto, na 1.043 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 1,2 milijuna kuna, što je otprilike 600.000 manje nego jučer ovo doba.

„Zasad je likvidnost na domaćem dioničkom tržištu niska, dok su indeksi u minusu pod utjecajem S&P-ovog snižavanja izgleda za kreditni rejting Hrvatske sa stabilnog na negativni. U takvom kontekstu ne očekujemo promjenu smjera u nastavku trgovanja“, ističe Ana Vitaić Gladović, analitičara odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria.

Agencija Standard & Poors's (S&P) snizila je u petak izglede za kreditni rejting Hrvatske sa stabilnih na negativne, zadržavši pritom važeći rejting za zaduživanje u inozemnoj i domaćoj valuti na BB+. Revizija izgleda odražava stajalište agencije da će nastavak slabosti gospodarstva, zajedno s ograničenim dosezima reformi, dovesti do slabije fiskalne situacije nego što se procjenjivalo.

Smanjenje izgleda za kreditni rejting Hrvatske sa stabilnih na negativne poruka je Vladi da treba ubrzati reforme, ojačati procese restrukturiranja javnih poduzeća i okrenuti ih investicijama, kazao je danas ministar financija Slavko Linić za Hinu.

Najlikvidnija je do podneva bila dionica Petrokemije, s prometom od 342.000 kuna. Cijena joj je pala 2,13 posto, na 209,08 kuna.

Petrokemija je danas objavila da su postojeći dioničari Petrokemije u prvom krugu upisa novih dionica kutinske tvrtke upisali su i uplatili ukupno 360.085 dionica.

Danas započinje drugi krug, u kojem dioničari koji su dionice upisali u prvom krugu mogu upisati najviše 742.484 nove dionice.

Minimalan broj dionica koji pojedini postojeći dioničar može upisati i uplatiti u drugom krugu je 4.500 novih dionica. Ne upišu li postojeći dioničari sve dionice predviđene za drugi krug, u trećem će krugu pravo upisa imati svi ulagatelji.

Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, kojom je do sada ostvareno 229.000 kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,26 posto, na 174 kune.

Prometi iznad 100.000 kuna ostvareni su još i dionicama Leda, čija je cijena ojačala 0,11 posto, na 8.100 kuna, te Valamar Adrije, čija je cijena porasla 1,04 posto, na 166,8 kuna.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu

http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙