FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

ZAGREB, 1. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 12.30

SARAJEVO - Broj graničnih prijelaza s Hrvatskom trebalo bi povećati, a neke od postojećih prekategorizirati, smatra Bosna i Hercegovina koja će to stajalište proslijediti Europskoj komisiji, pišu u četvrtak banjolučke Nezavisne novine citirajući visokog dužnosnika. Ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) Miro Džakula, koji obnaša i dužnost predsjedatelja bosanskohercegovačkog državnog povjerenstva za integrirano upravljanje granicama objasnio je da su se nakon 1. srpnja pojavili brojni zahtjevi iz pogrančnih općina da se ponovo otvore neki od graničnih prijelaza. Riječ je o prijelazima koji su u cijelosti ukinuti ili pretvoreni u malogranične otkako je Hrvatska ušla u Eurpsku uniju. "I Hrvatskoj i cijeloj EU u interesu je da bude potpuno prohodna i uređena njihova granica s BiH", kazao je Džakula i najavio za 10. kolovoza sjednicu državnog povjerenstva za granice na kojoj bi se trebale usvojiti konačne preporuke o broju i kategorizaciji graničnih prijelaza o čemu bi se onda očitovalo Vijeće ministara BiH. Nezavisne novine pišu da je najveći problem na dijelu granice kojemu gravitiraju općine Čapljina na jugu i Bosanska Dubica na sjeveru zemlje.

SARAJEVO - Zabrana uvoza mesa i mesnih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu (BiH) hrvatskih proizvođača koji ne ispunjavaju standarde Europske unije ostaje na snazi i nakon ocjene Bruxellesa da BiH izvoznicima iz Hrvatske ne bi trebao nametati kriterije više od onih koje primjenjuje na vlastite tvrtke, citira u četvrtak tisak ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića. "Autonomno je pravo BiH hoće li prihvatiti robu iz objekata koji nemaju EU broj", rekao je Šarović kako ga u četvrtak citira sarajevski "Dnevni avaz". Vlasti BiH su od 1. srpnja zabranile uvoz u tu zemlju za više od pedeset tvrtki iz Hrvatske koje se bave proizvodnjom mesa i mesnih prerađevina s obrazloženjem da one ne ispunjavaju uvjete za izvoz na tržišta EU pa svoju robu ne mogu plasirati niti u BiH. Europska komisija u srijedu je u posebnoj izjavi rekla da je hrvatskim tvrtkama koje još ne ispunjavaju u cijelosti propise nužne za izvoz na tržište EU dan prijelazni dvogodišnji rok za prilagodbu tim standardima. Bruxelles je također istaknuo da najveći broj hrvatskih proizvođača zadovoljava standarde kakvi vrijede u BiH i zato ne bi trebalo biti zapreka nastavku izvoza u tu zemlju.

SUBOTICA - Svećenici se nakon 70 godina vraćaju u vojnu službu Srbije, a među desetak svećenika bit će i jedan kapelan, svećenik Katoličke crkve, objavili su u četvrtak mediji u Vojvodini. "Pastoralna skrb za katoličke vjernike, zaposlenike Vojske Srbije (VS), bit će obveza kapelana Gorana Avramova, koji će kao predstavnik Katoličke crkve raditi u Generalštabu VS-a", izjavio je za hrvatska glasila u Vojvodini tajnik Subotičke biskupije Mirko Štefković. Katolička crkva pozitivno ocjenjuje spremnost VS-a i državnih tijela Srbije da omogući djelovanje katoličkog svećenika u oružanim snagama ove zemlje, što je praksa i u gotovo svim okolnim državama, dodao je Štefković. Radio televizija Vojvodine prenijela je da su svećenici, osam pravoslavnih te jedan imam i jedan kapelan, postavljeni na svečanosti u Generalštabu VS gdje su pročitani ukazi o postavljenju na dužnosti časnika vjerske službe.

MADRID - Španjolski premijer Mariano Rajoy u četvrtak je pred parlamentom na saslušanju o korupciji u svojoj Narodnoj stranci (PP, desni centar), priznao pogrešku jer je vjerovao bivšem stranačkom rizničaru koji je sada u zatvoru osumnjičen za korupciju, no ponovio je da ne kani podnijeti ostavku. "Pogriješio sam jer sam ukazao povjerenje nekomu tko to ne zaslužuje", rekao je Rajoy i naveo ime stranačkog rizničara Luisa Barcenasa koji je 20-ak godina vodio financijske poslove PP-a i navodno je iz tajnih fondova isplaćivao novac stranačkim prvacima, a među njima i samome Rajoyu. Barcenas, dugogodišnji Rajoyev bliski suradnik, u zatvoru je od 27. lipnja osumnjičen za poreznu utaju i pranje novca u istrazi druge korupcijske afere. Pravosuđe je otkrilo da je posjedovao dva računa u Švicarskoj s ukupno 47 milijuna eura. Analitičari drže da je premijerova vjerodostojnost već ozbiljno poljuljana. Prema dokumentima koje je objavio tisak u siječnju Rajoy je između 1997. i 2008., "primio svote u ukupnom iznosu od 25.200 eura na godinu", kao donacije predsjednika privatnih poduzeća. Dnevni list El Mundo nedavno je izračunao da je bivši rizničar u tih dvadesetak godina za Rajoya izdvojio ukupno "343.700 euros".

ISLAMABAD - Američki državni tajnik John Kerry dogovorio se u četvrtak s pakistanskim dužnosnicima obnoviti "puno partnerstvo" i tako poboljšati odnose zaoštrene zbog američkih napada bespilotnim letjelicama i zračnog napada NATO-a 2011. u kojem su ubijena 24 pakistanska vojnika, te je najavio sporazum o sigurnosti s Afganistanom. Nakon razgovora s pakistanskim premijerom Nawazom Sharifom u Islamabadu, Kerry je rekao da obje strane žele nadvladati nesporazume iz prošlosti te je pozvao Sharifa u posjet Washingtonu na razgovore s američkim predsjednikom Barackom Obamom. Kerry koji je kasno u srijedu stigao u nenajavljen posjet Pakistanu. Sartaj Aziz, vanjskopolitički savjetnik premijera Sharifa, istaknuo je kako Pakistan želi da SAD prekine napade bespilotnih letjelica na islamske militante na pakistanskom teritoriju. "Ti su napadi kontraproduktivni za naše odnose", rekao je Aziz.

DAMASK - Sirijski predsjednik Bašar al-Asad siguran je u pobjedu u krvavom građanskom ratu koji je u Siriji počeo prije više od dvije godine, rekao je u četvrtak vojnicima u poruci povodom Dana sirijske vojske. "Da ne vjerujemo u pobjedu, ne bismo imali snage za otpor i ne bismo mogli nastaviti borbu nakon više od dvije godine agresije", stoji u poruci koju je prenijela službena agencija Sana. Vojnicima je u povodu 68. godišnjice stvaranja sirijske vojske Asad rekao "kako je velika njegova vjera i povjerenje u sposobnost vojske da provede nacionalnu misiju" te je pohvalio njihovu snagu u borbi protiv "terorizma". Vlada u Damasku pobunjenike redovito naziva teroristima. Prema podacima Ujedinjenih naroda u više od dvije godine građanskog rata ubijeno je više od 100.000 ljudi.

HARARE - Visoki izvor u stranci predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea proglasio je u četvrtak pobjedu na predsjedničkim i parlamentarnim izborima nad oporbenim Pokretom za demokratsku promjenu (MDC) premijera Morgana Tsvangiraia koji upozorava na "golemu izbornu prevaru". "Osvojili smo izbore. Pokopali smo MDC. Nismo nikada sumnjali u pobjedu", rekao je neimenovani izvor telefonski iz Hararea. "Radi o prevari monumentalnih razmjera. Mugabe i njegov ZANU-PF prevarili su građane Zimbabvea i to nećemo prihvatiti", rekao je pak neimenovani visoki izvor iz MDC-a koja će u čevrtak održati hitan sastanak vodstva. Objava privremenih rezultata izbora u Zimbabveu je nezakonita, a policija je najavila da će uhititi svakoga tko to učini. Predsjednički i parlamentarni izbori u srijedu bili su za 61-godišnjeg premijera Tsvangiraija treći pokušaj da smijeni 89-godišnjeg Mugabea, koji je na čelu države od proglašenja neovisnosti (1980.) i najstariji je afrički čelnik koji vlada 33 godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙