FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

ZAGREB, 1. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 9.30

WASHINGTON - Američki Predstavnički dom usvojio je u srijedu nacrt zakona kojim jača sankcije Iranu, nekoliko dana prije prisege novog predsjednika Hasana Rohanija. Usvajanjem nacrta zakona, koji je prošao s 400 glasova za i dvadeset protiv, trebao bi se smanjiti izvoz iranske nafte za dodatnih milijun barela dnevno kroz godinu dana. To je pokušaj da se ukine mogućnost financiranja iranskog kontroverznog nuklearnog programa. Iran tvrdi da je nuklearni program samo u civilne svrhe. Sankcije još mora potvrditi Senat i potpisati predsjednik Barack Obama prije nego postanu zakon. Kritičari kažu da zakon upućuje agresivnu poruku Iranu koji je prošli mjesec izabrao Rohanija kojeg mnogi vide kao umjerenog političara. On bi u nedjelju trebao položiti prisegu.

HARARE - Visoki izvor u stranci predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea proglasio je u četvrtak pobjedu na predsjedničkim i parlamentarnim izborima nad oporbenim Pokretom za demokratsku promjenu (MDC) premijera Morgana Tsvangiraia koji upozorava na "golemu izbornu prevaru". "Osvojili smo izbore. Pokopali smo MDC. Nismo nikada sumnjali u pobjedu", rekao je neimenovani izvor telefonski iz Hararea. "Radi o prevari monumentalnih razmjera. Mugabe i njegov ZANU-PF prevarili su građane Zimbabvea i to nećemo prihvatiti", rekao je pak neimenovani visoki izvor iz MDC-a koja će u čevrtak održati hitan sastanak vodstva. Objava privremenih rezultata izbora u Zimbabveu je nezakonita, a policija je najavila da će uhititi svakoga tko to učini. Predsjednički i parlamentarni izbori u srijedu bili su za 61-godišnjeg premijera Tsvangiraija treći pokušaj da smijeni 89-godišnjeg Mugabea, koji je na čelu države od proglašenja neovisnosti (1980.) i najstariji je afrički čelnik koji vlada 33 godine.

SYDNEY - Prva skupina potražitelja azila na koju je primijenjen novi australski zakon o ilegalnom useljavanju i krijumčarenju ljudima prognana je u četvrtak u Papuu Novu Gvineju gdje će ostati čak i ako njihov zahtjev bude odobren. Laburistička vlada u Canberri najavila je 19. srpnja da više neće tolerirati "ljude iz čamca" (boatpeople), strance koji ilegalno doplove do Australije nadajući se useljenju, već će ih prognati u Papu Novu Gvineju ili vratiti u njihove domovine. U četvrtak je 40 potražitelja azila, uglavnom muškaraca afganistanaca i Iranaca, pod jakom policijskom pratnjom prebačeno zrakoplovom s australskog Božićnog otoka u Indijskom oceanu. Humanitarne i udruge za ljudska prava osudile su nove mjere iz useljeničkog zakona te uvjete u kojima žive "ljudi iz čamca" u izbjegličkom centru na otoku Manus u Papui Novoj Gvineji. Visoko povjereništvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) upozorilo je "na velike pravne manjkavosti u postupanju prema tražiteljima azila" koji tako mogu biti "neograničeno, sustavno i samovoljno zadržani". Premijer Papue Nove Gvineje Peter O'Neill prihvatio je ponuđeni aranžman zbog stotina milijuna australskih dolara za izgradnju infrastrukture, preračunato oko 330 milijuna eura.

ISLAMABAD - Američki državni tajnik John Kerry stigao je u srijedu u Pakistan na razgovore s pakistanskim političkim i vojnim vrhom. Kerry bi u četvrtak trebao razgovarati s pakistanskim predsjednikom na odlasku Asifom Alijem Zardarijem, premijerom Navazom Šarifom i zapovjednikom glavnog stožera, generalom Ašfaqom Kajanijem. Kerry će, kako se najavljuje, pakistanske dužnosnike pozvati da pojačaju operacije protiv utvrda kojima raspolažu islamistički pobunjenici na pakistanskom teritoriju u blizini granice s Afganistanom, u trenutku kada se američke snage spremaju napustiti tu zemlju. Kerryjev posjet prvi je posjet američkog šefa diplomacije toj zemlji od posjeta Hillary Clinton u listopadu 2011.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙