FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 30. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

GRANGES-PRES-MARNAND, Švicarska - U frontalnom sudaru dvaju regionalnih vlakova u Švicarskoj u ponedjeljak navečer ozlijeđeno je najmanje 35 ljudi, od kojih petero teško, a jedan strojovođa je možda poginuo, objavila je švicarska policija. Još uvijek se ne zna gdje je jedan strojovođa i mogao bi se nalaziti u smrskanom vlaku, rekao je glasnogovornik policije. "To su regionalni vlakovi. Brzine su nešto niže i premda duboko žalimo zbog vjerojatnog gubitka jednog ljudskog života, kao i petero teško ozlijeđenih, situacija je mogla biti mnogo katastrofalnija", rekao je Jean-Christophe Sauterel. Još se ne zna što je uzrokovalo nesreću. U dvama vlakovima bilo je oko 40 ljudi. Jedan vlak putovao je prema Lausannei, a drugi Payerneu.

SANTIAGO DE COMPOSTELA - Stanovnici Santiaga de Compostele u ponedjeljak su u gradskoj katedrali odali počast žrtvama željezničke nesreće koja se dogodila prošli tjedan i u kojoj je smrtno stradalo 79 ljudi. Samo dan nakon što je saslušan strojovođa vlaka Francisco Jose Garzon Amo zbog ubojstva 79 osoba iz nehaja, obitelji žrtava okupile su se u katedrali, a nekoliko stotina vjernika obred je pratilo na ekranu na gradskome trgu Quintani. Uz zvonjavu zvona španjolski prestolonasljednik Felipe, njegova supruga Letizia i sestra, infantkinja Elena, starija kći kralja Juana Carslosa stigli su u katedralu. Misi zadušnici za poginule u nesreći u katedrali poznatoga svetišta prisustvovao je i premijer Mariano Rajoy, rođen u tom galicijskom gradu, brojni visoki dužnosnici te spasioci u žutim prslucima koji su pomagali pri evakuaciji ranjenih. U gradskoj bolnici još uvijek je hospitalizirano 69 putnika. 22 ih je u vrlo teškom stanju.

NEW YORK - Predsjednik UN-ova istražnog povjerenstva za stanje u Siriji Paulo Sergio Pinheiro u ponedjeljak je u New Yorku osudilo strašnu situaciju u kojoj se nalaze tisuće otetih u toj zemlji, u kojoj je od početka sukoba prije 28 mjeseci u sukobima poginulo više od 100.000 ljudi. "Jedan od najpodmuklijih aspekata sirijskoga sukoba je nestanak tisuća ljudi, odvedenih iz njihovih domova, s barikada ili s ulica", rekao je pred Općom skupštinom UN-a Pinheiro. Otmice i njihova zatočenja "za istražno povjerenstvo predstavljaju otvoren put prema drugim zločinima, poput mučenja", kazao je Pinheiro pred 193 člana skupštine, iznijevši podatke o brojnim zloičnima u višemjesečnom sukobu.

TUNIS - Osam tuniskih vojnika ubijeno je u ponedjeljak u sukobima s grupom terorista u području blizu Alžira gdje vojska već nekoliko mjeseci pokušava neutralizirati skupinu povezanu s al Qaedom, objavljeno je u programu državne televizije. "U pucnjavi između vojnih snaga i grupe terorista u Mon Chaambiju ubijeno je osam vojnika. Riječ je o pripadnicima elitnih vojnih postrojbi", objavila je državna televizija Wattaniya 1. Smrt tuniskih vojnika dogodila se u trenutku kada destabiliziranu zemlju žestoko potresa nova politička kriza koju je potaknulo ubojstvo člana oporbe prošli tjedan.

FORT MEADE, Maryland - Vojna sutkinja koja predsjeda suđenjem vojnom analitičaru Bradleyju Manningu (25), koji je optužen za odavanje vojnih tajni i dokumenata WikiLeaksu, najveće u američkoj povijesti, izreći će u utorak svoju presudu. Manning je izveden pred vojni sud u Fort Meadu u Marylandu jer je WikiLeaksu predao oko 700.000 tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata dok je od studenoga 2009. do uhićenja u svibnju 2010. služio u Iraku. Ako ga sud proglasi krivim za pomaganje neprijatelju, mogao bi biti osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja. Za ostale točke optužnice prijeti mu ukupno 154 godina zatvora. Sutkinja Denise Lind presudu će objaviti u utorak u 13 sati po mjesnom vremenu (17 sati GMT). Na preliminarnom saslušanju u veljači, Manning je kazao da je svojim postupkom želio "potaknuti javnu raspravu."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙