FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 29. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Novi hrvatski veleposlanik u Srbiji bit će dosadašnji pomoćnik ministra pravosuđa Gordan Markotić, objavljeno je u najnovijem broju Narodnih novina, a odluka o imenovanju tog 55-godišnjeg diplomata stupit će na snagu 1. rujna. Markotić će zamijeniti dosadašnjeg veleposlanika Željka Kuprešaka kojemu je istekao petogodišnji mandat. Novi je veleposlanik pravnik, a zadnjih je godina bio angažiran kao zastupnik Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, pa srbijanski mediji nagađaju kako nije isključeno da će njegovim dolaskom u Srbiju biti intenzivirani razgovori o eventualnom povlačenju međusobnih tužbi za genocid.

WASHINGTON - Američki državni tajnik John Kerry u ponedjeljak je pozvao Izraelce i Palestince da rade na "razumnim kompromisima" za mir, u trenutku dok se priprema za posredovanje u prvim izravnim pregovorima između dviju strana u posljednje gotovo tri godine. "Nije tajna da je riječ o teškome procesu. Da je lagano, odavno bi se dogodilo", rekao je Kerry, pokraj kojega je stajao novoizabrani izaslanik za izraelsko-palestinske mirovne pregovore, bivši američki veleposlanik u Izraelu Martin Indyk. "Nije ni tajna da su pred pregovaračima i čelnicima teški izbori i odluke dok svi zajedno tražimo razumne kompromise o zamršenim, emotivnim i simboličnim pitanjima", rekao je Kerry novinarima. No dvije strane različito gledaju na dnevni red pregovora. Naime, izraelski je dužnosnik kazao kako će se o svim pitanjima raspravljati istodobno, a palestinski je kazao kako će se početi s pitanjem granica i sigurnosti. SAD se nada da će se postići dogovor o "rješenju s dvjema državama", u sklopu kojega bi Izrael i palestinska država koja bi se smjestila na Zapadnoj obali i u području Pojasa Gaze, mirno egzistirale jedna uz drugu.

NEW YORK - Izraelska ministrica pravosuđa Tzipi Livni, izaslanica svoje zemlje u izraelsko-palestinskim pregovorima koji će se nastaviti u ponedjeljak navečer u Washingtonu, predviđa vrlo teške pregovore, no ističe kako su oni neophodno potrebni. "Pregovori će biti teški i problematični", rekla je Livni novinarima nakon sastanka u New Yorku s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom i prije nastavka puta u Washington. Livni je također istaknula kako Izraelci s nadom očekuju pregovore koji će se održati u Washingtonu pod okriljem SAD-a. Podsjetila je i da će za vrijeme rasprava u Washingtonu biti oslobođeni i palestinski zatvorenici, kako je ranije dogovoreno sa SAD-om i palestinskim čelnicima.

KAIRO - Šefica europske diplomacije izvršila je u ponedjeljak pritisak na egipatske čelnike da odstupe od sve snažnijeg sukoba s Muslimanskim bratstvom zbačenog islamističkog predsjednika Mohameda Mursija, dva dana nakon što je u Kairu ubijeno 80 njihovih pristaša. Stavljajući u izgled još krvoprolića Muslimansko bratstvo je najavilo kako će u ponedjeljak navečer ponovno ići na na urede ministarstva unutarnjih poslova diljem Egipta. Catherine Ashton, visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, prvi je inozemni izaslanik koji je posjetio Egipat nakon subotnjeg krvoprolića, drugog masovnog ubijanja Mursijevih pristaša od strane sigurnosnih snaga nakon što ga je vojska zbacila 3. srpnja. Ashton, po drugi put u Egiptu nakon Mursijeva pada, susrela se s generalom Abdelom Fattahom al-Sisijom, šefom vojske i čovjekom koji stoji iza zbacivanja prvog slobodno izabranog egipatskog predsjednika. Razgovarala je i sa zamjenikom privremenog predsjednika i istaknutim liberalnim političarom Mohamedom ElBaradeijom te privremenim ministrom vanjskih poslova Nabilom Fahmyjem. Ashton se susrela i s članovima Stranke slobode i pravde, političkog krila Muslimanskog bratstva.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i ruski ministar za veze i masovne komunikacije Nikolaj Nikiforov najavili su u ponedjeljak jačanje gospodarske suradnje između Slovenije i Rusije, te izrazili obostrani interes da ruske tvrtke sudjeluju u privatizaciji slovenskih poduzeća u većinskom vlasništvu države. Erjavec i Nikiforov vode mješovito rusko-slovensko povjerenstvo za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju. U okviru suradnje dogovorene preko mješovite međuvladine komisije za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju trenutno se odvija 37 značajnih projekata koji su u različitoj fazi realizacije, rekao je Erjavec novinarima nakon sastanka s Nikiforovim u dvorcu Strmol kod Ljubljane. Slovenski ministar je dodao kako je uvjeren da će ruske tvrtke sudjelovati u postupku privatizacije "barem jednog" od 15 slovenskih poduzeća koja su u većinskom vlasništvu države, a čiju je prodaju najavila vlada premijerke Alenke Bratušek, želeći privući strane investicije. Ruski investitori zanimaju se za program privatizacije u Sloveniji, potvrdio je Nikiforov, dodavši da s liste poduzeća za prodaju koju je objavila slovenska vlada poseban interes iskazuju za Telekom Slovenije, ali i za banke, te zračnu luku Ljubljana.

ATENA - Grčka i Italija, koje će sukcesivno obnašati dužnost predsjedatelja Europske unije tijekom 2014., u ponedjeljak su se složile da će prije europskih izbora zajedno raditi na sprečavanju euroskepticizma koji prevladava u javnom mišljenju zbog politike oštrih mjera štednje. Talijanski premijer Enrico Letta, koji je u nedjelju navečer doputovao u dvodnevni posjet Ateni, rekao je kako se sa svojim grčkim kolegom Antonisom Samarasom složio oko "priprema grčkog predsjedništva za mjesto predsjedatelja EU-om u prvoj polovini 2014." "Pozvao sam Antonija Samarasa u listopadu u Rim da bismo pripremili predsjedanje Grčke EU-om", kazao je, dodavši kako su europski izbori 2014. koji bi se trebali održati krajem svibnja, ključni te da će označiti odlučujući trenutak za Europu. Nakon njih će se u srpnju prvi put održati i izbori za novog predsjednika Europske komisije.

LONDON - Britanske vlasti optužile su Španjolsku da je proteklog vikenda namjerno izazvala velike gužve na granici s Gibraltarom kao odgovor na gradnju umjetnog otoka. Nakon telefonskog poziva britanskog ministra vanjskih poslova Williama Haguea španjolskom kolegi Joseu Manuelu Garcia-Margallu u nedjelju, stanje se smirilo, navode britanske vlasti, i u ponedjeljak nije bilo zastoja na granici, izvijestila je gibraltarska policija. No ovog vikenda svi koji su htjeli ući ili izaći iz tog britanskog teritorija od 6.500 četvornih kilometara nad kojim Španjolska polaže pravo suvereniteta, morali su čekati čak šest sati kako bi prešli granicu. Fabian Picardo, predsjednik vlade Gibraltara, optužio je u ponedjeljak španjolsku carinsku službu da je namjerno prouzročila zastoje kako bi se osvetila za gradnju umjetnog betonskog otoka u Sredozemnom moru prošlog tjedna. Ta bi barijera, tvrdi Picardo, trebala "spriječiti španjolske ribare da nezakonito love" i štititi ribolovne resurse.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙