FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 29. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

RIM - Najmanje 36 osoba poginulo je na jugu Italije u nedjelju kad se autobus survao s vijadukta u provaliju duboku 15 metara, izvijestio je tamošnji glasnogovornik vatrogasne službe. Jedanaestoro putnika izvučeni su iz olupine i prevezeni u bolnicu, neki od njih s vrlo teškim ozljedama. Autobus je prevozio više od 40 putnika natrag u Napulj nakon hodočašća u regiji Campanija, prenosi La Repubblica. "Situacija je teška", izvijestio je glasnogovornik vatrogasne službe i dodao kako je u nesreći vjerojatno sudjelovalo i nekoliko drugih vozila te da je operacija spašavanja u tijeku.

MOSTAR - Više stotina Čapljinaca su u nedjelju navečer na jedan sat blokirali magistralnu prometnicu M-17 nedaleko graničnog prijelaza Doljana kod Metkovića izazvavši prometni kaos pa su se stvorile dugačke kolone automobila koje su po navodima lokalnih medija dosezale do Opuzena, odosno Čapljine u BiH. Nakon prošlotjednog okupljanja i ovoga su puta stanovnici pograničnih naselja oko 19 sati blokirali promet kako bi iskazali prosvjed što je drugi granični prijelaz Gabela prema Metkoviću izgubio status međunarodnog prijelaza. Po navodima lokalnih medija za samo sat vremena blokade, na prometnici u Hrvatskoj stvorile su se kilometarske kolone, tako da je promet u Metkoviću bio u potpunom kolapsu, a kolona vozila sezala je do Opuzena. Prosvjednici su najavili nastavak blokada dok se ne udovolji njihovim zahtjevima te su pozvali vlasti u BiH da riješe njihove probleme.

MOSTAR - Dvadeseta godišnjica pokolja u Doljanima na sjeveru Hercegovine, jednoga od najtežih zločina koji su nad Hrvatima počinili pripadnici Armije BiH tijekom protekloga rata, obilježena je u nedjelju svetom misom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća u tome mjestu koje je danas gotovo napušteno. Na današnji dan prije 20 godina pripadnici bošnjačke Armije BiH su likvidirali 39, uglavnom zarobljenih hrvatskih civila i vojnika Hrvatskoga vijeća obrane. "Ne možemo se oteti dojmu da je pokolj na Stipića livadi još uvijek u tijeku, jer još uvijek nitko nije odgovarao za počinjena zvjerstva na ovome mjestu", rekao je general Stanislav Baja Sopta koji je osobno sudjelovao u oslobađanju Doljana. U napadu na većinsko hrvatsko selo Doljane kojega su 28. srpnja 1993. izveli pripadnici 44. brdske brigade IV korpusa Armije BiH zajedno s lokalnim Bošnjacima, ubijeno je 39 hrvatskih civila i pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane. Protiv dvojice pripadnika Armije BiH vode se sudski procesi za ovaj zločin.

WASHINGTON - Prvi susreti u okviru nastavka izravnih mirovnih pregovora Izraelaca i Palestinaca planirani su već u ponedjeljak navečer i u utorak ujutro u Washingtonu, rekla je u nedjelju glasnogovornica američkog State Departmenta Jennifer Psaki u priopćenju. "Danas je državni tajnik John Kerry razgovarao s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmoudom Abbasom i s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i osobno ih je pozvao da svoja pregovaračka izaslanstva pošalju u Washington radi službenog nastavka izravnih pregovora. Prvi susreti se trebaju održati u ponedjeljak navečer 29. srpnja i u utorak 30. srpnja", dodaje State Department. Izraelce će zastupati ministrica pravosuđa Tzipi Livni i Yitzhak Molcho. Palestinsko izaslanstvo će predvoditi pregovarači Saeb Erakat i Mohammad Shtayyeh, dodala je Psaki. Izravni mirovni pregovori između Palestinaca i Izraelaca su u zastoju blizu tri godine.

TRIPOLI - Dvije eksplozije odjeknule su u nedjelju u Bengaziju, gradu na istoku Libije, a u jednoj od njih, koja se desila u blizini zgrade suda, ranjeno je 13-oro ljudi, izvijestile su tamošnje vlasti. Eksplozivna naprava bila je postavljena ispod automobila koji je bio parkiran uz zgradu suda, a druga u blizini ministarstva pravosuđa. U eksploziji su oštećene i stambene zgrade u blizini tih dviju ustanova. Stotine prosvjednika izašle su na ulice Bengazija i izvikivali parole protiv sadašnjih vlasti, tražili bolju sigurnost građana i osudili nasilje u tom gradu gdje je došlo i do pobune zatvorenika pa je jučer njih više od tisuću pobjeglo iz zatvora. Većina bjegunaca bili su nepolitički zatvorenici, no neki su dospjeli u zatvor zbog događaja povezanih s bivšim režimom Moamera Gadafija. Redarstvene snage dosad su uspjele uhvatiti i vratiti u zatvor njih 100-tinjak. Do bijega zatvorenika došlo je u prilikama snažnih napetosti u Libiji nakon ubojstva političkog aktivista u Bengaziju u petak.

RIM - Najstariji kardinal Katoličke Crkve Talijan Ersilio Tonini umro je u nedjelju u 99. godini, objavile su crkvene vlasti. Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano je odao počast bivšem nadbiskupu Ravenne-Cervia sjećajući ga se kao velikog komunikatora i po njegovu zauzimanju za "siromašne, nejake i marginalizirane". Tonini je zaređen za svećenika 1937. a kardinalom ga je kreirao papa Ivan Pavao II. 1994. Budući je već imao više od 80 godina nije mogao sudjelovati u konklavama za izbor pape. Nakon Toninijeve smrti najstariji živući kardinal je sada je 96-godišnji Fiorenzo Angelini, također Talijan.

KAIRO - Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton treba u nedjelju navečer doputovati u Kairo, priopćio je ured egipatskog potpredsjednika Mohameda ElBaradeija, dok traje politička kriza u zemlji obilježena krvavim sukobima. Ashton će se, osim s ElBaradeijem, sastati s privremenim predsjednikom Adlyjem Mansourom te s "predstavnicima političkih snaga", po priopćenju. Egipatska službena novinska agencija Mena izvijestila je pak da Ashton treba razgovarati s čelnicima Muslimanskog bratstva, strankom iz koje dolazi predsjednik Mohamed Mursi, kojeg je vojska svrgnula 3. srpnja. Treba se sastati i s čelnicima pokreta Tamarroda (pobunjenici) koji su 30. lipnja organizirali velike prosvjede protiv Mursija što su prethodili vojnom udaru.

LONDON - Uspjeh imigracijske politike britanskoga premijera Davida Camerona u nedjelju je doveden u pitanje i nanio mu potencijalno težak udarac uoči izbora 2015. jer ide na ruku populističkoj protuimigracijskoj stranci. U parlamentarnom izvještaju koji pokriva cijeli politički spektar objavljen je zaključak da je britanska statistika o doseljavanju sasvim nepouzdana što potkopava Cameronove tvrdnje u vezi s tom temom. Useljavanje je vruća tema u Britaniji, a Cameron želi zaustaviti odlazak glasača u UKIP, stranku nezavisnosti Ujedinjenoga kraljevstva prije parlamentarnih izbora koji će se održati za dvije godine, a ankete pokazuju da je to pitanje koje najviše muči njegove glasače. Cameronovi vladajući konzervatici,koji u anketama kaskaju za oporbenim laburistima, obećali su dalekosežne mjere gušenja imigracije i tvrde da su netto migraciju već srezali za trećinu.

KANO - Najmanje dvadeset ljudi je ubijeno a desetak je ranjeno u subotu na sjeveru Nigerije u napadu koji se pripisuje islamističkoj skupini Boko Haram, rekao je u nedjelju vojni glasnogovornik. Skupina civila, pripadnika Zajedničkih snaga Maidugurija, na sjeveru zemlje koji je uporište Boko Harama, došla je u selo Dawashe, u državi Bornu, kako bi odande istjerali Boko Haram. Po njihovu dolasku, osobe za koje se smatra da su islamisti, zapucale su na civile, uglavnom ribare i trgovce, "ubivši više od 20 nedužnih civila" i teško ranivši desetak osoba, rekao je u priopćenju taj glasnogovornik, poručnik Haruna Mohamed Sasni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙