FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 28. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

KAIRO - U sukobima između simpatizera i protivnika svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Mursija, koji su izbili u nedjelju rano ujutro u gradu Port Saidu, ranjeno je 15 osoba. Problemi su počeli u subotu kasno navečer, kada je grupa naoružanih muškaraca pucala na ljude koji su se u Port Saidu okupili na molitvi za žrtve ubijene u Kairu. Ubojstva koja su se dogodila u subotu tijekom sukoba suprotstavljenih strana Egipat je gurnuo u još dublje nemire. Egipatsko ministartsvo zdravstva objavilo je da je u pucnjavi smrtno stradalo 65 ljudi, a članovi Muslimanskog bratstva izvijestili su da se još 61 osoba bori za život nakon žestokog napada snaga reda. Zaposlenici hitne pomoći izvješćuju o 72 poginulih.

BAMAKO - Diljem Malija danas su otvorena birališta na kojima se stanovnici izjašnjavaju za novog predsjednika države, a svrha izbora je ponovno ujediniti zemlju nakon višemjesečnih političkih previranja i krize, javlja BBC. Danas se održava prvi krug predsjedničkih izbora, a ako bude potrebno, 11. kolovoza bit će održan i drugi. U 8.00 po mjesnom vremenu otvorena je 21.000 biračkih mjesta diljem zemlje. Sigurnosne mjere bit će iznimno jake, a neki analitičari pitaju se je li Mali spreman za ove izbore. Među kandidatima za predsjednika su tri bivša premijera, bivši ministar financija i jedna žena. Najviše izgleda, prema ocjeni promatrača. ima bivši ministar financija (1994. - 2000.) Ibrahim Bubakar Keita koji je 2001. osnovao vlastitu stranku Okupljanje za Mali.

PHNOM PENH - Građani Kambodže u nedjelju su izašli na parlamentarne izbore na kojima se očekuje pobjeda sadašnjeg premijera Hun Sena, koji je na vlasti gotovo 30 godina. Oko 9,6 milijuna ljudi pozvano je da da svoj glas na jednom od 19.000 biračkih mjesta u zemlji. Favorit je Stranka naroda Hun Sena, na vlasti od 1985., koji je obećao da će na vlasti biti još najmanje deset godina te kaže da će bez problema ponovno dobiti većinu u parlamentu. Glavni protivnik vladajućoj stranci je Stranka nacionalnog spasa Kambodže Sama Rainsija.

TIKRIT - Osam policajaca poginulo je u nedjelju u samoubilačkom napadu na sjeveru Iraka, objavili su lokalni dužnosnici. Samoubojica za volanom automobila bombe zaletio se u konvoj u kojem su se nalazila tri vozila s kurdskim policajcima u gradu Tuz Hurmatu, 170 kilometara sjeverno od Bagdada. Devet je policajaca ranjeno. Radi se o regiji poznatoj po nasilju na koju pravo polažu i središnja vlada i autonomni Kurdistan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙