FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pogreb 48 bošnjačkih žrtava u BiH

MOSTAR, 20. srpnja 2013. (Hina) - Pogrebi 48 bošnjačkih žrtava koje su likvidirale postrojbe bosanskih Srba na početku rata a čija su tijela pronađena u više masovnih grobnica tijekom 2012. godine održani su u subotu na više mjesta na području Prijedora.

Središnju ceremoniju predvodio je poglavar Islamske zajednice u BiH reis Husein Kavazović. Četrdeset i osam Bošnjaka čija su tijela otkrivena na stratištima na području Sanskog Mosta, Prijedora i Korićanskih stijena, te zatim identificirana DNK metodom, pokopani su na nekoliko mjesnih grobalja na području općine Prijedor. Najmlađa žrtva je 15-godišnja djevojka.

Općina Prijedor je po broju počinjenih zločina srpskih snaga u BiH druga nakon Srebrenice u kojoj je počinjen genocid. Po podacima stradalničkih udruženja u Prijedoru je likvidirano više od 3.100 bošnjačkih civila te oko 180 hrvatskih.

Za zločine počinjne u Prijedoru na čijoj teritoriji su bili i zloglasni srpski logori Keraterm i Omarska pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu je osuđeno šest osoba na ukupno 152 godine zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙