FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fuele: EU će pomoći Srbiji da ispuni kriterije

BEOGRAD, 18. srpnja 2013. (Hina) - Povjerenik za proširenje Europske unije Štefan Fuele izjavio je u četvrtak u Beogradu da EU neće štedjeti napora kako bi pomogla Srbiji u ispunjavanju kriterija za članstvo u EU, a nakon razgovora s njim srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić pozvao je vladu da što prije odredi voditelja pregovaračkog tima kako bi Srbija nastavila ispunjavati svoje obveze u eurointegracijskom procesu.

"Očekujem da će Srbija nastaviti pridonositi regionalnoj suradnji i pomirbi. Ohrabren sam namjerom predsjednika Srbije da odlučno nastavi provoditi viziju tog pozitivnog pristupa u predstojećem razdoblju", rekao je Fuele na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s Nikolićem, naglasivši da EU neće štedjeti napora kako bi pomogla Srbiji da ispuni potrebne kriterije u eurointegracijskom procesu.

"Moja osobna ambicija je ne samo da postanem vaš pouzdan partner, već i prijatelj od povjerenja u tom procesu", rekao je Fuele, izrazivši uvjerenost da će Srbija biti kadra ostvariti taj cilj.

Nikolić je pred novinarima zatražio da srbijanska vlada "odmah odredi tko će predvoditi tim s kojim će europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele i njegovi suradnici otpočeti novo doba života u Srbiji i ostvarivanje boljeg života građana".

"Rubikon je pred nama. Kad ga pređemo, kad krene na bolje, shvatit ćemo da nismo uzalud naučili kako da pretvorimo zajedničku patnju u nadu za bolju budućnost ", rekao je predsjednik Srbije.

Istodobno, prema pisanju beogradsklih medija, Nikolić je u četvrtak na svom profilu na Tweeteru napisao kako je Fueleu rekao da građani Srbije moraju odmah osjetiti pogodnosti otvaranja pristupnih pregovora sa EU".

Sastankom s Nikolićem Fuele je završio dvodnevni posjet Srbiji, tijekom kojeg je u srijedu razgovarao s premijerom Ivicom Dačićem, a danas s predsjednikom Skupštine Nebojšom Stefanovićem i predsjednicima zastupničkih klubova u parlamentu Srbije. Obratio se i zastupnicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine, poručivši da se od Srbije očekuje nastavak održivih reformi, ustrajnost, posvećenost i kontinuitet u eurointegracijskom procesu.

Fuele će nakon Beograda posjetiti Prištinu i razgovarati s najvišim kosovskim dužnosnicima te se obratiti zastupnicima kosovskog parlamenta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙