FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashton i Fuele: EU neće nametati rješenja u BiH

SARAJEVO, 4. srpnja 2013.(Hina) - Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele poručili su da EU neće nametati nikakva rješenja za Bosnu i Hercegovinu te da budućnost te zemlje ostaje odgovornost njezinih političara.

U zajedničkom autorskom tekstu koji je u četvrtak objavio sarajevski "Dnevni avaz" Ashton i Fuele su potvrdili kako Unija ostaje posvećena BiH i želi joj biti partner no ne kani preuzimati na sebe obveze koje moraju ispuniti domaće vlasti.

Ta je poruka iz Bruxellesa upućena u trenutku teške političke krize koja potresa BiH i u kojoj su zbog nefunkcioniranja vlasti i stalnih sukoba među političkim strankama gotovo svi reformski procesi već mjesecima blokirani.

"EU neće i ne može nametati vašu budućnost. Mi ćemo vam pomoći no u konačnici BiH je odgovorna sada sama poduzeti prave korake ukoliko je europska budućnost ono što žele njeni građani", napisali su Ashton i Fuele.

Ocijenili su kako bi se u BiH trebali ugledati na ono što su postigli Srbija i Kosovo na planu normaliziranja međusobnih odnosa dodajući kako bez političke hrabrosti i odlučnosti neće biti europske perpektive za BiH.

Ashton i Fuele pozvali su političare u BiH da promijene dosadašnje ponašanje koje je stranačke i etničke interese stavljalo ispred državnih.

Istaknuli su kako je za njih trenutačno najvažnija zadaća provesti presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" čime bi se prekinula diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu.

Podsjetili su kako bi se time stvorili uvjeti za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU i stvorili uvjeti da BiH podnese molbu za odobravanje statusa kandidata za punopravno članstvo u Uniji.

"Znamo da provedba presude 'Sejdić-Finci' ne može riješiti sve izazove s kojima se sučeljava BiH no vjerujemo da se oni mogu rješavati kasnije kako BiH bude napredovala u procesu pristupanja EU-u", poruka je Ashton i Fuelea bosanskohercegovačkim političarima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙