FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dionice medijskih tvrtki poduprle europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 18. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u četvrtak su ojačali, predvođeni dionicama u medijskom sektoru, no veće dobitke priječio je pad cijena dionica u tehnološkom sektoru zbog neujednačenih poslovnih rezultata.

Londonski Ftse indeks ojačao je u takvom ozračju za 0,62 posto, na 6.612 bodova, frankfurtski DAX za 0,29 posto, na 8.278 bodova, a pariški CAC za 0,49 posto i iznosio je 3.890 bodova.

Dionice medijskih tvrtki u prosjeku su ojačale jedan posto, predvođene francuskom tvrtkom Publicis, čije su dionice dobile na vrijednosti 3,7 posto nakon što je izvijestio o snažnom rastu prihoda. Pridružio im se i britanski WPP, s rastom cijena dionica od 2,7 posto.

Uzlet dionica medijskih tvrtki odražava snagu cikličnih sektora koji su osjetljivi na optimizam u gospodarstvu. U plusu je tako bila i dionica diskontnog zračnog prijevoznika easyJeta, za 3,3 posto, nakon što joj je JP Morgan poboljšao investicijski rejting, a dobitnika je bilo i u sektoru banaka i rudarskih kompanija.

Takav optimizam nije se osjećao danas u tehnološkom sektoru, najvećem današnjem sektoru gubitniku, s prosječnim padom cijena dionica od 1,1 posto. Najveći razlog su mješovita poslovna izvješća, koja su lošija nego što su tržišta očekivala, od američkog Intela i Ericssona do Nokije.

"Riječ je o seriji prilično raznolikih rezultata poslovanja u protekla 24 sata, koja je započela jučer navečer u SAD-u a nastavila se jutros u Europi", kazao je Matt Basi, trgovac dionicama u tvrki CMC Markets.

Povoljnom ozračju pripomogao je i jučerašnji istup čelnika američke središnje banke Fed Bena Bernankea pred kongresnim Odborom za financijske usluge, a poručio je da će sporo početi smanjivati poticaje, budu li američki gospodarski pokazatelji dovoljno snažni. Obujam trgovanja ipak je bio slab jer su ulagači odlučili još pričekati što će Bernanke kazati drugog dana podnošenja izvješća, ovaj puta u Senatu.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,32 posto, na 14.808 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙