FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi stagniraju, cijene dionica banaka pale

ZAGREB, 5. srpnja 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi i danas stagniraju, jer nema vijesti iz korporativnog sektora koje bi pobudile interes investitora, dok su, uz mršav promet, cijene dionica banaka pale.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,07 posto, na 1.802 boda, dok je Crobex10 porastao 0,25 posto, na 1.019 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 2,7 milijuna kuna, otprilike 200 tisuća više nego jučer u ovo doba.

„Likvidnost je i danas vrlo niska, jer iz korporativnog sektora nema značajnijih vijesti koje bi pobudile interes investitora, a ni makroekonomski podaci nisu poticajni“, kaže Boris Mažurin, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria

Najveći promet, oko 800 tisuća kuna, do podneva je ostvaren dionicom Luke Ploče, pri čemu joj je cijena porasla 3,7 posto, na 546 kuna.

S prometom od oko 640 tisuća kuna slijedi dionica Valamar Adria Holdinga, a cijena joj je porasla 1,2 posto, na 151,90 kunu.

Dionicama HT-a ostvaren je pak, promet od oko 270 tisuća kuna. Pritom je ta dionica poskupila blagih 0,1 posto, na 175,50 kuna.

Više pozornosti nego transakcijskih naloga danas su privukle dionice banaka, jer se očekivala reakcija ulagača na jučerašnju presudu Trgovačkog suda u vezi kredita s valutnom klauzulom, prema kojoj su banke povrijedile prava potrošača jer korisnike kredita nisu u cijelosti informirale o svim parametrima potrebnima za donošenje odluke. Stoga je bankama naloženo da moraju preračunati glavnicu u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatu.

Kao što se očekivalo, uz nevelik promet, cijene su dionica banaka pale.

Uz promet od oko 60 tisuća kuna, dionica Privredne banke Zagreb pojeftinila je 3,9 posto, na 452,30 kuna, dok je cijena dionice Zagrebačke banke, uz promet od oko 10 tisuća kuna, pala oko 2 posto, na 30 kuna.

A na svjetskim tržištima vlada dobro raspoloženje, nakon što je jučer Europska središnja banka jasno poručila da će zadržati kamatne stope niskima kolikogod bude potrebno i da ne kani skoro odustati od poticajnih mjera.

Nakon jučerašnjeg skoka od 2 do 3 posto, danas su frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski FTSE indeks ojačali između 0,1 i 0,5 posto.

Ipak, trguje se oprezno jer će poslijepodne biti objavljeni podaci o zaposlenosti u SAD-u, koji bi mogli nagovijestiti što će biti s monetarnom politikom u SAD-u.

U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da je u lipnju broj zaposlenih porastao za 165.000, manje od 175.000 prošloga mjeseca. Stopa nezaposlenosti mogla bi, pak, skliznuti sa 7,6 na 7,5 posto.

„Nakon jučerašnjeg snažnog rasta europskih burzi jer je Europska središnja banka najavila da će dulje vrijeme voditi labavu monetarnu politiku, danas tržišta podržava nada u dobre podatke o zaposlenosti u SAD-u“, zaključuje Boris Mažurin.

http://www.hypo-alpe-adria.hr, gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙