FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se stagnacija Crobexa, u fokusu dionice banaka

ZAGREB, 5. srpnja 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj će burzi u fokusu danas biti dionice banaka, nakon što je jučer njima bilo obustavljeno trgovanje zbog presude Trgovačkog suda u korist udruge Potrošač koja je osam banaka tužila zbog kredita s valutnom klauzulom.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju, a 1 porast Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,52 posto, na 1.801 bod, dok je Crobex10 skliznuo 0,70 posto, na 1.016 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 5 milijuna kuna, što je oko 400 tisuća manje nego dan prije.

Najveći promet, 1,49 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena porasla skromnih 0,06 posto, na 175,50 kuna.

S prometom od oko 520 tisuća kuna slijedila je dionica Diokija, koja je pojeftinila 0,78 posto, na 22,75 kuna.

Nakon nekoliko dana snažnog rasta, jučer je pala i cijena dionice Ericssona Nikole Tesle, za 4,5 posto, na 1.460 kuna.

„Danas očekujem rast Crobexa, ponajviše zahvaljujući jučerašnjem snažnom rastu cijena dionica na europskim burzama. Nakon što je Europska središnja banka najavila da će i dalje voditi labavu monetarnu politiku, na europskim je burzama zavladalo dobro raspoloženje, pa bi se to moglo osjetiti i na domaćem tržištu“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski FTSE indeks porasli su jučer između 2 i 3 posto, nakon što je ECB jasno poručila da će zadržati kamatne stope niskima kolikogod bude potrebno i da ne kani skoro odustati od poticajnih mjera.

Zbog toga su jutros porasle cijene dionica na azijskim tržištima.

U fokusu ulagača na svjetskim tržištima bit će danas izvješće o zaposlenosti u SAD-u. U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da je u lipnju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 165.000, manje od 175.000 prošloga mjeseca. Stopa nezaposlenosti mogla bi, pak, skliznuti sa 7,6 na 7,5 posto.

„Budu li podaci u skladu s očekivanjima, to će pozitivno utjecati na tržišta“, kaže Maja Bešević Vlajo.

A u fokusu domaćih ulagača bit će dionice banaka, kojima će se početi trgovati nakon jučerašnje obustave.

Zagrebačka je burza jučer obustavila trgovanje obveznicama i dionicama Erste&Steiermaerkische, Zagrebačke i Privredne banke, nakon presude Trgovačkog suda u korist udruge Potrošač koja je osam banaka tužila zbog kredita s valutnom klauzulom.

U presudi se kaže da su banke povrijedile prava potrošača jer korisnike kredita nisu u cijelosti informirale o svim parametrima potrebnima za donošenje odluke. Ocijenjeno je i da je jednostranim povećanjem kamata povrijeđen kolektivni interes, pa je bankama naloženo da moraju preračunati glavnicu u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatu.

„Na domaćem će tržištu u fokusu ulagača biti dionice banaka. No, dosad je promet dionicama banaka bio skroman, pa ne vjerujem da bi to moglo značajnije utjecati na tržište. Ni Crobex ne bi zbog toga trebao biti pod pritiskom jer je u njemu sadržana samo dionica Zagrebačke banke, i to s malim udjelom“, kaže Maja Bešević Vlajo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙