FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za sustav kanalizacije i vodovoda Rijeka -Grobnik 20 milijuna kuna

RIJEKA, 15. srpnja 2013. (Hina) - Ugovori za dogradnju sustava javne odvodnje otpadnih voda Rijeka – Grobnik, koji obuhvaćaju radove izgradnje kanalizacije i vodovodne mreže u naseljima Bajčevo selo, Buzdohanj i Baćine, vrijedne ukupno oko 20 milijuna kuna, potpisani su danas u riječkoj gradskoj upravi.

Njima će se omogućiti nastavak dogradnje tog sustava u sklopu druge faze Projekta zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području, odnosno priključenje oko 260 objekata na javnu kanalizaciju, od čega je njih oko 40 u naselju Baćina te po 110 u Bajčevu selu i Buzdohnju.

Prema ugovorima, do kolovoza 2014. izgradit će se dvije crpne kanalizacijske stanice i sanitarna kanalizacija u dužini od 7620 metara te zamijeniti 3700 metara vodovodnih cjevovoda.

Izvođač građevinskih i monterskih radova bit će zajednica ponuditelja - austrijski Strabag AG, Strabag d.o.o. Zagreb i GP Krk d.d.. Usluge građevinskog, elektrotehničkog i strojarskog stručnog nadzora s uslugom koordinatora za zaštitu na radu obavljat će zajednica ponuditelja riječke tvrtke House d.o.o., Elis Inženjering d.o.o i Korona d.o.o. .

Osim ugovora o izvođenju radova, potpisan je i Sporazum o uređenju međusobnih prava i obveza tj. o načinu realizacije i financiranja projekta, koji su potpisali predstavnici Hrvatskih voda, Grada Rijeke i KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. (VIK).

Prema podacima iz VIK-a, u sklopu druge faze Projekta zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području, ukupne vrijednosti 120 milijuna eura, za nastavak aktivnosti na dogradnji sustava odvodnje otpadnih voda na području Rijeke i Grobnika namijenjeno je ukupno 75 milijuna kuna.

Polovica novca koji namijenjen za potprojekt Rijeka – Grobnik osigurana je izravnim financiranjem iz državnog proračuna (18 milijuna kuna), naknade za zaštitu voda (12,1 milijun kuna) i naknade za razvoj potprojekta (7,3 milijuna kuna).

Ostalih 37,5 milijuna kuna osigurano je putem zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj, čiji povrat i kamate u jednakom iznosu financiraju Hrvatske vode i VIK.

Gradonačelnik Obersnel rekao je da je Rijeka već izgradila kolektor i pročišćivač te da je radi zaštite područja izvorišta krenula i u izgradnju kanalizacijskog sustava Općine Jelenje.

Direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić istaknuo je da se Hrvatske vode u daljnjem investiranju okreću prema strukturalnim i kohezijskim fondovima EU dodavši da je uvjeren da će se projekti kanalizacije i vodovodne mreže na Grobniku nastaviti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙