FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSS podupire seljačke udruge u zahtjevu za većom cijenom pšenice

SLAVONSKI BROD, 15. srpnja 2013. (Hina) - Slavonski HSS-ovci okupili su se u Slavonskome Brodu kako bi poduprli seljačke udruge u zahtjevu za većom otkupnom cijenom pšenice te traže da se objave podatci o isplati poticaja.

S konferencije za novinare poručili su kako će bude li potrebno poduprijeti i seljačke prosvjede koje neke udruge najavljuju za dva tjedna ako ne uspostave partnersku komunikaciju s mjerodavnim ministarstvom.

"Iz Slavonije, gdje se na najvećim površinama proizvodi hrana, htjeli smo aktualnu vlast upitati treba li Hrvatskoj proizvodnja hrane i slavonsko-baranjski seljaci ili će i njih dati u koncesiju pa da ih netko dohrani", poručio je domaćin skupa, čelnik brodsko-posavskoga HSS-a Davor Vlaović.

Glavni tajnik HSS-a Ilija Ćorić rekao je da ta stranka nije da pregovara o cijeni pšenice, nego da upozori vladu i ministra kako je proizvođačka cijena pšenice 1,20 kuna.

Proda li je seljak za 1,05 kuna, onda postaje teret države, i to Ministarstva socijalne skrbi. Ako je to politika vlade i ako vlada bude zatvarala oči nad ovim činjenicama - tada se od seljačke stranke očekuje akcija i zaštita članstva i proizvođača hrane", istaknuo je Ilija Ćorić.

Ministarstvo je prozvao i zato što nema podataka o isplati poticaja ove i prošle godine. Po tvrdnjama seljačkih vođa Antuna Lasla (Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje) i Mije Latina (Hrvatski seljački savez), seljacima je isplaćeno od 30 do 40 posto manje potpora.

"Točan postotak vam ne možemo reći jer jedino u našoj državi ne postoji knjigovođa koji je vičan i spreman pratiti isplatu potpora", rekao je Latin.

Ustvrdivši kako je ministar financija Slavko Linić prije nekoliko dana izjavio u medijima da je "seljacima dana milijarda kuna više", Antun Laslo upitao je kome je otišla ta milijarda kuna.

"Mi to nismo osjetili jer da smo jesmo, ne bismo danas bili ovdje i tražili od Hrvatske seljačke stranke da stane iza seljaka i ako treba za 15 dana ih izvede i na ulicu, i da ta svoja prava tražimo na cestama", poručio je Laslo. Seljački vođe ponuđenu cijenu pšenice od 1,05 kuna nazvali su sramotnom i ucjenjivačkom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙