FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komemoracija u spomen na dr. Josipa Torbara u HSS-u

ZAGREB, 11. srpnja 2013. (Hina) - Od počasnog predsjednika HSS-a i bivšeg saborskog zastupnika dr. Josipa Torbara koji je umro 6. srpnja u 92. godini danas su se na komemoraciji u središnjici stranke u Zagrebu oprostili članovi obitelji, dužnosnici i članovi HSS-a te ostali prijatelji i poštovatelji.

Predsjednik HSS-a Branko Hrg istaknuo je kako je Torbar od rane mladosti imao izgrađen ideal, politički i životni. "Kad ga valovi života nose po cijelom svijetu, a on taj ideal ne gubi, čak štoviše, jača ga, onda je to čovjek na kojeg se možeš osloniti. Takav je čovjek bio dr. Josip Torbar, HSS-ovac srcem i dušom, u svakom mjestu, u svakom trenutku", napisao je Hrg u knjigu žalosti.

Hrg je naglasio da je kao svaki pravi, izvorni HSS-ovac težio za voljenom i slobodnom Hrvatskom, za Hrvatskom u Europi. "Pola života proveo je izvan Hrvatske, ali je Hrvatska i HSS uvijek bila s njim i u njemu. Dočekao je slobodnu Hrvatsku, i Hrvatsku u Europi. Hvala Vam na svemu što se činili za svoju obitelj, svoj HSS i svoju Hrvatsku", istaknuo je predsjednik HSS-a Branko Hrg.

Nakon komemoracije članovi obitelji, dužnosnici i članovi HSS-a te ostali prijatelji i poštovatelji posljednji su se put oprostili od dr. Josipa Torbara na zagrebačkom groblju Mirogoju. Nakon pokopa, u kapelici na Mirogoju služena je misa zadušnica.

Dr. Josip Torbar rođen je 24. lipnja 1922. u Zagrebu gdje se školovao te doktorirao na Pravnom fakultetu. Više od 45 godina proveo je u emigraciji, najviše u Južnoj Americi, SAD-u i na kraju u Rimu. Otac Josip Torbar (stariji) pripadao je najužem vodstvu HSS-a, a tetak mu je bio Ivan Pernar, narodni zastupnik, teško ranjen zajedno sa Stjepanom Radićem u atentatu u beogradskoj skupštini 20. lipnja 1928. godine.

Prošavši teške progone ustaškog režima, obitelj Torbar emigrirala je 1945. s dr. Vladkom Mačekom. Izabran je 1980. za potpredsjednika Središnjeg odbora HSS-a u inozemstvu, a potom preuzima i predsjedanje. Na ujediniteljskoj skupštini domovinske Hrvatske seljačke stranke 1991. kao predsjedatelj Središnjeg odbora HSS-a i formalno prenosi sve ovlasti na domovinski HSS, čime je bio osiguran formalno pravni kontinuitet HSS-a od utemeljenja stranke 1904. U Hrvatsku se konačno vraća 1993. Za počasnog predsjednika HSS-a izabran je 1996., a 2000. za zastupnika u Hrvatski sabor gdje kao najstariji zastupnik predsjeda konstituiranjem 4. saziva Sabora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙