FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Gradska skupština sutra bira novo čelništvo

ZAGREB, 19. lipnja 2013. (Hina) - Zagrebački gradski zastupnici izabrat će novog predsjednika Gradske skupštine i četiri potpredsjednika na konstituirajućoj sjednici koja će se održati u četvrtak, 20. lipnja, u Staroj gradskoj vijećnici.

Tko će preuzeti dužnost predsjednika Skupštine od Davora Bernardića (SDP) znat će se u posljednji trenutak budući da se u javnosti dosad spominjalo nekoliko imena, primjerice Davor Štern i Ana Stavljenić- Rukavina (Nezavisna lista Milana Bandića) i Darinko Kosor (HSLS), no nitko dosad nije potvrdio neku od tih špekulacija.

Od ukupno 51 gradskog zastupnika u idućem četverogodišnjem mandatu u skupštinskim klupama će sjediti njih 17 s liste SDP-HNS-HSU, isto toliko s Bandićeve liste, 10 zastupnika je s liste koju vodi HDZ, a sedam s liste HSLS-HSS.

Budući da neki izabrani gradski zastupnici već obnašaju dužnosti u Gradskoj upravi, dobit će zamjenu u skupštinskim klupama.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ranije je izjavio kako "nema problema" sa skupštinskom većinom, za što mora osigurati glasove najmanje 26 gradskih zastupnika. Rekao je kako neće koalirati ni s SDP-om niti s HDZ-om, nego s onima kojima je "Zagreb na srcu" i koji mogu "stručno i kompetentno odgovoriti na izazove europskog Zagreba i Hrvatske".

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević izjavila je jutros Anteni Zagreb da će se skupštinska većina formirati od kluba Nezavisne liste Milana Bandića, zajedničkog kluba HSLS-a i HSS-a i zajedničkog kluba HSU-a i HNS-a. No, bez obzira na takvo formiranje većine, mi imamo kvalitetan dogovor s klubom SDP-a i klubom HDZ-a i koalicijskih partnera, rekla je Pavičić Vukičević.

Nakon verifikacije mandata gradski zastupnici će svečano prisegnuti, a potom će na prijedlog novog skupštinskog Odbora za izbor i imenovanja izabrati novo skupštinsko čelništvo.

Do izbora novog predsjednika Gradske skupštine običaj je da konstituirajućom sjednicom predsjeda najstariji gradski zastupnik.

Bandić je već najavio radno ljeto gradskim zastupnicima pa će se tako u srpnju održati dvije skupštinske sjednice, a u kolovozu jedna.

Kao što je već najavljivao, prve odluke bit će vezane uz manji komunalni doprinos za legalizaciju bespravne gradnje, niže cijene parkinga u garažama i besplatne udžbenike za osnovnoškolce.

Bandić je također najavio da bi do kraja tjedna trebala biti poznata nova ekipa koja će preuzeti Zagrebački holding.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙