FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi najavljuju rast cijena dionica

NEW YORK, 15. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi najavljuju rast cijena dionica na Wall Streetu, jer usporavanje rasta kineskog gospodarstva nije tako oštro kako su se mnogi plašili.

Terminski S&P 500 indeks bio je oko 14,00 sati u plusu 2,4 boda, ali ispod fer vrijednosti, dok je Dow Jones bio na dobitku 30, a Nasdaq terminski indeks 10,25 bodova.

Kineski bruto domaći proizvod porastao je u drugom tromjesečju 7,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je u skladu s očekivanjima. Premda je to sporiji rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je gospodarstvo ojačalo 7,7 posto, ulagače je taj podatak ohrabrio jer su se plašili oštrijeg usporavanja.

Zahvaljujući tome, Dow Jones i S&P 500 indeks mogli bi danas dosegnuti nove najviše razine u povijesti. No, smjer tržišta ovisit će i o kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, kao i novim makroekonomskim podacima iz SAD-a.

Danas će biti obavljeno izvješće o prometu u trgovini na malo u lipnju, kao i podaci o industrijskoj proizvodnji u državi New York.

Nastavlja se i sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja je dosad bila solidna.

U anketi Thomson Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok bi njihovi prihodi mogli porasti za 1,5 posto.

Zbog tako nisko postavljene letvice, kompanijama će biti lakše prebaciti procjene, što otvara prostor za daljnji rast cijena dionica, kažu analitičari.

Na europskim su burzama cijene dionica danas porasle. Oko 14,00 sati londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u plusu između 0,2 i 0,4 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙