FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za ponedjeljak, 15. srpnja

ZAGREB, 14. srpnja 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za ponedjeljak, 15. srpnja.

PLOČE - U Luci Ploče bit će otvoreni radovi na izgradnji terminala za tekuće terete, ukupnog kapaciteta 95 tisuća prostornih metara. Radi se u investiciji većoj od 26 milijuna eura, od čega Luka Ploče Trgovina d.o.o. investira 14,5 milijuna, a tvrtka Atlantis 12 milijuna eura. Operater na terminalu bit će Luka Ploče Trgovina (Luka Ploče, 11,45 sati).

ZAGREB - Bruto zaračunta premija hrvatskih društava za osiguranje u prvoj je polovici ove godine zabilježila blagi 0,3 postotni rast u odnos na isto razdoblje lani, i to zahvaljujući povećanju premije u životnim osiguranjima, pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO). Na kraju lipnja ukupna je zaračunata bruto premija svih 26 osiguravatelja iznosila 4,9 milijarde kuna i bila je 0,3 posto ili oko 18 milijuna viša nego krajem lipnja prošle godine. Pritom je premija u segmentu životnih osiguranja porasla na godišnjoj razini za 5,9 posto, na 1,2 milijarde kuna, dok se u segmentu neživotnih osiguranja bilježi pad od 1,4 posto, na 3,6 milijarde kuna. Najveće hrvatsko osiguranje, mjereno ukupnom premijom, i nadalje je Croatia osiguranje s udjelom u ukupnoj premiji na kraju lipnja ove godine od 32,79 posto, odnosno premijom u iznosu od 1,6 milijardi kuna. Na drugom je mjestu Allianz, čija ukupna zaračunata bruto premija iznosi 640,7 milijuna kuna i čini 13,04 posto ukupne premije, dok je treći Euroherc, sa 470 milijuna kuna ukupne premije i udjelom na tržištu od 9,56 posto.

ZAGREB - Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u svibnju u odnosu na travanj realno porastao za 0,8 posto, dok je u odnosu na svibanj 2012. godine realno porastao za 1,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Kalendarski prilagođeni podaci pokazuju da je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u svibnju nominalno porastao 3,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je realno ojačao 1,1 posto. Promet u trgovini na malo neprestano je padao od ožujka prošle godine, da bi posljednjih mjeseci pad usporio i u travnju je realni pad iznosio 0,6 posto. Statistički podaci prema izvornim, neprilagođenim indeksima pokazuju da je promet od trgovine na malo u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine zabilježio nominalni rast za 3,6 posto, dok se u prvih pet mjeseci ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje bilježi rast za 0,8 posto.

Dežurne urednice:

prije podne: Nevenka Brčić

poslije podne: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-adresa: gospodastvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙