FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina u ovoj godini očekuje rast od sedam posto - vlada

WASHINGTON, 12. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Kineski ministar financija očekuje da će rast kineskog gospodarstva u ovoj godini biti sedam posto, što je nešto slabije od nedavno službeno zacrtanih 7,5 posto.

"Očekujemo rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini od sedam posto. Neće nam, dakako, biti veliki problem postignemo li rast od sedam ili 6,5 posto", kazao je Lou Jiwei u četvrtak novinarima u Washingtonu na marginama godišnjeg strateškog i gospodarskog sastanka Kine i SAD-a.

Njegova izjava vremenski se podudarila s naznakama usporavanja rasta azijskog gospodarskog diva, drugog po veličini u svijetu, i možda signalizira da su kineske vlasti spremne prihvatiti i znatno slabiju ekspanziju.

U ožujku je kineska vlada zacrtala rast od 7,5 posto u ovoj godini. Ciljani rast obično se oprezno utvrđuje tako da nerijetko u stvarnosti bude premašen.

U fokusu će tako biti podaci o BDP-u u drugom tromjesečju koje će vlada objaviti u ponedjeljak.

"Kao i za prvo polugodište, podaci o rastu u drugom tromjesečju bit će objavljeni za nekoliko dana a pokazat će nešto nižu stopu rasta od 7,7 posto, no ne daleko od toga", kazao je kineski ministar financija.

Kinesko gospodarstvo prošle je godine poraslo 7,8 posto, što je njegov najslabiji rast u proteklih 13 godina. Unatoč optimizmu da će ova godina biti bolja, u prvom je tromjesečju rast BDP-a usporio na 7,7 posto.

Tamošnji dužnosnici ističu kako žele da ubuduće glavni pokretač rasta kineskog gospodarstva bude domaća potražnja, za razliku od dosadašnjeg naglaska na izvozu i ulaganjima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙