FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prognoze za grčko gospodarstvo sumornije no što se očekivalo - institut

ATENA, 9. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Grčko gospodarstvo moglo bi se ove godine smanjiti čak pet posto, upozorio je u utorak ugledni grčki institut IOBE, čije su nove prognoze još sumornije od dosadašnjih.

"Projekcija rasta mora se revidirati naniže, pad aktivnosti u ovoj godini iznosit će oko 5,0 posto", objavio je IOBE u tromjesečnom izvješću. Sada procjenjuju da će se aktivnosti smanjiti u rasponu od 4,8 do pet posto, u odnosu na ranije prognoziranih 4,6 posto.

Europska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuju da će se grčki BDP u ovoj godini smanjiti 4,2 posto a grčka središnja banka prognozira pad po stopi od 4,6 posto. Prošle godine gospodarstvo se smanjilo 6,4 posto.

"Fiskalna konsolidacija i poboljšana konkurentnost nisu popraćeni uspješnom provedbom programa strukturnih reformi", tumače u IOBE-u.

Procjenjuju da će stopa nezaposlenosti u ovoj godini dosegnuti 27,8 posto, u odnosu na ranije prognoziranih 27,3 posto. Aktualni podaci državnog zavoda za statistiku ELSTAT pokazuju da je u ožujku grčka nezaposlenost iznosila 26,8 posto.

"Sve dok traje recesija, ekonomija ne sagorijeva samo masnoće već i produktivno tkivo", zaključio je novi čelnik IOBE-a Nikos Vettas.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙