FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američka vlada osjetno snizila prognozu rasta u prvom tromjesečju

WASHINGTON, 26. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Američko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju osjetno manje nego što se dosada procjenjivalo, objavila je danas vlada u Washingtonu, čiji najnoviji podaci otkrivaju tek umjereni rast osobne potrošnje, slaba poslovna ulaganja i pad izvoza.

U razdoblju od siječnja do ožujka bruto domaći proizvod Sjedinjenih Država porastao je za 1,8 posto na godišnjoj razini, objavilo je ministarstvo trgovine u konačnoj procjeni. Time je snizilo dosadašnju procjenu o 2,4-postotnom rastu. U posljednja tri mjeseca prošle godine gospodarstvo je poraslo samo 0,4 posto.

Pojedinosti izvješća mogle bi dovesti u pitanje prilično optimističnu prošlotjednu ocjenu središnje banke o stanju u gospodarstvu. Naime, guverner Feda Ben Bernanke kazao je prošlog tjedna da će banka u drugoj polovini godine vjerojatno početi smanjivati program poticaja za gospodarstvo i obustaviti ga u 2014.

Po najnovijim podacima ministarstva trgovine, osobna je potrošnja u prva tri ovogodišnja mjeseca porasla 2,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, u odnosu na prethodno prognoziranih 3,4 posto. Revizija naniže u velikoj mjeri odražava slabe izdatke za zdravstvene usluge.

Izvoz je prema najnovijim podacima pao za 1,1 posto, vjerojatno zbog usporavanja svjetskog gospodarstva, i negativno je utjecao na BDP, smanjivši ga za 0,15 postotnog boda. U prethodnoj procjeni ministarstvo je izračunalo da je porastao 0,8 posto.

Poslovna ulaganja gotovo su stagnirala, zabilježivši rast za 0,4 posto, nakon 13,2-postotnog skoka u prethodnom tromjesečju. U drugoj procjeni njihov je rast procijenjen na 2,2 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙