FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Portugal traži odgodu inspekcije

LISABON, 12. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Portugal je jučer od međunarodnih zajmodavaca zatražio da zbog političke krize odgode ocjenu reformskih mjera za kraj kolovoza.

Vlada traži odgodu kako bi se "program prilagodbi mogao zaključiti do očekivanog roka", navodi se u priopćenju.

Inspektori bi trebali stići u Lisabon 15. srpnja kako bi ocijenili reformske i mjere štednje koje Portugal provodi u sklopu međunarodnog programa pomoći vrijednog 78 milijardi eura.

Lisabon je također od Europske središnje banke (ECB), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske komisije zatražio da iduće dvije inspekcije spoje u jednu.

Prošlog je tjedna portugalski premijer Pedro Passos Coelho bio prisiljen preustrojiti vladu zbog ostavki nekoliko ključnih ministara.

Portugalski predsjednik Anibal Cavaco Silva službeno je odobrio promjenu vladajuće koalicije ali je preporučio formiranje vlade koju će poduprijeti i socijalistička opozicija, što je potpirilo strah da kriza još nije završena.

Krizu su izazvale nesuglasice oko bolnih mjera štednje i povećanja poreza koje je vlada dogovorila s međunarodnim zajmodavcima u svibnju 2011.

Program mjera dogovoren je za mandata Socijalističke stranke ali ih je – nakon pobjede na izborima u lipnju 2011. - počela primjenjivati koalicija desnog centra.

Mnogi smatraju da su upravo mjere štednje dodatno zaoštrile višegodišnju recesiju i potaknule građane da izađu na ulice.

Vlada prognozira da će se ove godine aktivnosti u gospodarstvu smanjiti 2,3 posto. Stopa nezaposlenosti već je premašila 18 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙