FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plinovod Južni tok jedan od najvažnijih projekata za Srbiju

BEOGRAD, 11. srpnja 2013. (Hina) - Tijekom investicijskog ciklusa koji je započela Srbija u energetiku će u sljedećem desetljeću biti uloženo ukupno oko 10 milijardi eura, najavio je u četvrtak u Beogradu srbijanski premijer Ivica Dačić, istaknuvši da vodeće mjesto u tom ciklusu ima plinovod Južni tok.

Dačić je na konferenciji posvećenoj međudržavnom projektu Južni tok naglasio da će Srbija, završetkom druge faze podzemnog skladišta plina u Banatskom Dvoru i novog skladišta u Itebeju, postati značajan čimbenik u osiguravanju energetske stabilnosti u regiji.

“Plinovod Južni tok bit će oslonac i potpora zajedničkoj europskoj budućnosti svih zemalja kroz koje prolazi”, ocijenio je Dačić.

U okviru investicijskog ciklusa, započetog prije dvije godine, tri milijarde eura bit će uloženo u naftni sektor, dvije u plinski i dvije u sektor obnovljivih izvora energije. Razvoj energetike Srbije se, prema Dačićevim riječima, temelji na partnerskim odnosima s ruskim “Gazpromom” u projektu Južni tok koji će omogućiti razvoj domaćeg gospodarstva, bolje investicijsko ozračje te veću uposlenost.

Očekuje se da će trasom Južnog toka kroz Srbiju 2016. prolaziti 11,8 milijardi prostornih metara plina, pet godina kasnije trostruko više, a 2025. oko 40 milijardi prostornih metara.

"Južni tok jedan je od najboljih i geostrateški najznačajnijih projekata u kojem je Srbija sudjelovala od Drugog svjetskog rata", ocijenio je ravnatelj ovog projekta za Srbiju Dušan Bajtović, naglasivši kako je to "jedini globalni projekt u plinskoj infrastrukturi koji je ponuđen Srbiji".

Bajatović je napomenuo da su zasad planirana dva odvojka - za Hrvatsku i Republiku Srpsku, a da će javni natječaji za realizaciju Južnog toka u Srbiji biti raspisani najkasnije do 15. rujna, dok se početak gradnje kroz Srbiju očekuje najkasnije do prosinca ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙