FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi blago porasli, promet veći nego jučer

ZAGREB, 11. srpnja 2013. (Hina) - Premda i dalje skroman, na Zagrebačkoj je burzi promet danas ipak dvostruko veći nego jučer, a Crobexi su blago porasli, dok na svjetskim tržištima vlada dobro raspoloženje zbog naznaka da će američki Fed i dalje voditi labavu monetarnu politiku.

Crobex je oko podneva bio u plusu 0,22 posto, na 1.815 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,39 posto, na 1.024 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je do podneva samo 2,9 milijuna kuna, oko 1,7 milijuna više nego jučer u ovo doba.

„Premda i dalje skroman, promet je danas ipak dvostruko veći nego jučer, dok su Crobexi nadoknadili dio gubitaka od jučer. Najviše se, po običaju, trguje dionicama HT-a, a među dobitnicama su, što je uobičajeno posljednjih tjedana, dionice turističkih tvrtki“, kaže Nigela Bubalo, brokerica i članica Uprave investicijskog društva Credos.

Najveći promet, 1,3 milijuna kuna, ostvaren je do podneva dionicom HT-a, a cijena joj je pala 1,4 posto, na 171,22 kune.

S prometom od oko 170 tisuća kuna slijedi dionica Petrokemije, koja je poskupila više od 6 posto, na 210 kuna.

Među najvećim su dobitnicama jutros i dionice turističkih kompanija. Cijene Valamar Adria Holdinga, Jadranke i Hotela Cavtat porasle su između 1,2 i 7 posto.

A na svjetskim burzama vlada dobro raspoloženje jer je jučer predsjednik Feda Ben Bernanke kazao da je labava monetarna politika u SAD-u potrebna još neko vrijeme.

To je protumačeno kao najava da će se programi otkupa obveznica nastaviti dosadašnjim tempom, 85 milijardi dolara mjesečno, sve dok se tržište rada znatnije ne oporavi, a to znači da bi Fedovo ubrizgavanje svježeg, jeftinog novca na tržište moglo i dalje poticati rast cijena dionica.

Zahvaljujući tome, jutros su snažno porasle cijene dionica na azijskim tržištima. Dobro raspoloženje vlada i na europskim tržištima, pa su oko podneva londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili u plusu između 0,6 i 1 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙