FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: prodaje na inozemnim burzama tek okrznule domaće tržište

ZAGREB, 20. lipnja 2013. (Hina) - Oštar pad cijena dionica na inozemnim burzama zasad je samo okrznuo Zagrebačku burzu, tako da su Crobexi oko podneva stagnirali, pri čemu se najviše trgovalo dionicom HT-a, čija cijena je na povijesnom minimumu, a najveća dobitnica ponovno je dionica Magme.

Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,25 posto, na 1.779 bodova, dok je Crobex10 bio u plusu 0,08 posto, na 1.000 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 4 milijuna kuna, što je otprilike milijun manje nego jučer u ovo doba.

„Većina cijena dionica danas je u korekciji, no nema znatnijih gubitnika. Crobexi stagniraju, pa zasad možemo reći da nas je negativni sentiment s inozemnih burzi tek okrznuo“, kaže Suzana Lončar, direktorica investicijskog društva Credos.

Kako dodaje, obujam trgovanja nešto je niži nego jučer, a pritom se najviše trguje dionicom HT-a, čija se cijena stabilizirala oko 173 kune, što je njezina najniža razina od početka trgovanja tom dionicom na Zagrebačkoj burzi.

Dionicom HT-a do podneva je ostvareno 1,13 milijuna kuna prometa. Cijena joj je oslabila 1,49 posto, na 173 kune.

U fokusu investitora je i dionica Magme, s ostvarenih više od pola milijuna kuna prometa. Nakon jučerašnjeg skoka za 133 posto, cijena joj je danas ojačala novih 72 posto, na 2,5 kune.

Većina vjerovnika Magme jučer je prihvatila plan financijskog restrukturiranja te tvrtke predložen u postupku predstečajne nagodbe pa je Nagodbeno vijeće Financijske agencije (Fina) Magmi naložilo da nadležnom trgovačkom sudu podnese prijedlog za sklapanje predstečajne nagodbe.

Među rijetkim dobitnicama danas je i dionica Kraša, s rasom cijene za 2,73 posto, na 415 kuna.

Većina ostalih izdanja bilježi pad cijene, pri čemu nešto izraženiji dionica Diokija, čija je cijena potonula 4,7 posto.

Na inozemnim burzama cijene dionica oštro su pale, nakon što je predsjednik Feda Ben Bernanke jučer poručio da bi Fed do kraja godine mogao početi smanjivati poticajne mjere ako gospodarstvo bude dovoljno snažno.

Najvažniji europski indeksi – londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX – trenutno su u minusu između 2,3 i 2,7 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙