FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: tek tri izdanja s prometom iznad 100.000 kuna

ZAGREB, 26. lipnja 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi danas stagniraju, jer nema vijesti koje bi potaknule življu trgovinu, pri čemu su do podneva svega tri izdanja ostvarila promet iznad 100.000 kuna i to HT-a, Ine i Petrokemije.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,04 posto, na 1.788 bodova, a Crobex10 za 0,50 posto, dosegnuvši 1.010 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 1,75 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna manje nego u ponedjeljak u ovo doba.

Najlikvidnija je dionica HT-a, s gotovo pola milijuna kuna ostvarenog prometa. Cijena joj je j ojačala 0,4 posto, na 177,5 kuna.

Prometi iznad 100.000 ostvareni su još i dionicama Ine, čija je cijena skočila 1,13 posto, na 4.293 kune, te Petrokemije, čija je cijena porasla 1,26 posto, na 198 kuna.

„U zadnjih godinu i pol dana Crobex je svojim kretanjem gotovo oblikovao uzorak koji se u tehničkoj analizi naziva 'morski pas', što je pozitivan tržišni signal. Da bi u potpunosti taj uzorak bio oblikovan Crobex bi se trebao spustiti barem do 1.714 bodova. Ostvari li se to, i Crobex krene prema gore, tada je velika šansa rasta kroz duže vremensko razdoblje“, kaže Siniša Gašparević, investicijski savjetnik u Sektoru riznice i investicijskog bankarstva u Banci splitsko-dalmatinskoj.

A s obzirom na izražena negativna kretanja na inozemnim burzama u posljednje vrijeme, moguće je da nakratko Crobex dotakne spomenutu razinu, dodaje Gašparević.

Na europskim burzama danas su najvažniji indeksi u plusu, drugi dan zaredom.

I na azijskim burzama danas su najvažniji indeksi ojačali, prekinuvši 4-dnevni negativni niz, nakon što su dan ranije i na Wall Streetu indeks nadoknadili dio gubitaka.

Međutim, napominje Gašparević, sva svjetska dionička tržišta trenutno su u negativnom trendu, budući da su se burzovni indeksi spustili više od 20 posto od svojih ovogodišnjih vrhunaca.

„Jedino raste indeks straha VIX i cijene onih investicijskih proizvoda koje su u obrnutoj korelaciji sa cijenama dionica“, zaključuje Gašparević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙