FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 11. srpnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Policija je u potrazi za provalnicima koji su upali u jednu kuću u Essexu sjeveroistočno od Londona i ukrali samo tri mačića, javljaju engleski mediji. Policija je priopćila da se provala dogodila u Barnstonu u noći na srijedu i da izgleda du su ukradeni samo tek okoćeni mačići. Detektiv Alan Lewis je rekao da "važno da mačići budu pronađeni što prije" i vraćeni majci jer su "sada u najosjetljivijoj dobi". Pozvao je građane koji imaju bilo kakve informacije o provalnicima da se jave policiji.

VATIKAN - Magazin "Vanity Fair" proglasio je papu Franju osobom godine i posvetio mu izdanje koje izlazi sljedeće srijede. U časopisu će biti objavljeno niz intervjua s raznim poznatim osobama koje govore o papi. "Franjo je čudo poniznosti u eri oholosti. Nadam se da će njegova poruka doseći i one odbačene kojima je potrebna njegova ljubav. Mislim pri tom i na homoseksualce", kazao je za magazin Elton John. "Ovaj će papa vratiti crkvu starim Kristovim vrijednostima i ujedno ju ispratiti u 21. stoljeće", dodao je poznati britanski pjevač. Tenor Andrea Bocelli izjavio je za magazin da je papa "istinski Božji dar njegovoj napaćenoj crkvi" i da crkva s papom Franjom može opet postati izvor svjetla i nade za ljude.

BERLIN -U Berlinu su položeni temelji za spomenik nacističkim žrtvama eutanazije - stotinama tisuća mentalno i tjelesno zaostalih osoba koje je pobio Hitlerov režim u okviru "programa eutanazije". Zid od plavog stakla visok 30 metara bit će izgrađen na mjestu nekadašnjeg sjedišta toga programa u središtu Berlina nedaleko spomenika izgrađenog u znak sjećanja na šest milijuna židovskih žrtava holokausta koji je otvoren 2005. te spomenika romskim žrtvama otkrivenog 2012. godine. "Proučavanje nacističkih zločina, sjećanje na žrtve i poučavanje budućih generacija ostaje stalna zadaća i obveza Njemačke", kazao je predstavnik njemačke vlade Bernd Neumann na svečanosti ovog tjedna. "Taj spomenik u našem glavnom gradu šalje poruku osude mržnje, neznanja i okrutnosti i promovira toleranciju, empatiju i poštivanje života". U okviru programa eutanazije između siječnja 1940. i kolovoza 1941. ubijeno je oko 70 tisuća osoba u plinskim komorama i smrtonosnim injekcijama. Nakon prosvjeda crkve program je naizgled prekinut no nastavio se u tajnosti i pobijeno je 200 do 300 tisuća ljudi.

RIM - Talijanska glumica i holivudska zvijezda Sophia Loren vratit će se na velike ekrane u kratkom filmu kojeg režira njezin sin Edoardo Ponti, a koji se počeo snimati ovog tjedna u Napulju. Loren (78) glumit će u adaptaciji monodrame "Ljudski glas" Jean Cocteaua koja prikazuje emotivni raspad žene koju ostavlja ljubavnik. Pojavljivanje glumice na ulicama Napulja, grada u kojem je odrasla, privuklo je veliki broj znatiželjnika. Francusko djelo prevedeno je na talijanski a snimanje će trajati oko mjesec dana na lokacijama u Napulju i Rimu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙