FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 8. srpnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

EREVAN - Armenija je u nedjelju na službenoj svečanosti otkrila zvijezdu postavljenu u počast francukom pjevaču armenskog podrijetla Charlesu Aznavouru. "Dragi i obožavani Charles, otkrivamo ovu zvijezdu koja nosi tvoje ime i predstavlja velikog Armenca i velikog umjetnika", rekao je 89-godišnjem pjevaču armenski ministar vanjskih poslova Eduard Nalbandijan. Charles Aznavour, pravim prezimenom Aznavourijan rođen je u Parizu 22. svibnja 1924. u armenskoj obitelji. Postao je legenda francuske šansone i jedna od najslavnijih međunarodnih zvijezdi armenskog podrijetla. Za 80. rođendan tadašnji predsjednik Robert Kočarian je 2004. Aznavoura proglasio nacionalnim junakom. Godine 2001. je jedan trg Erevana dobio njegovo ime. U prosincu 2008. mu je predsjednik Serge Sarkasijan dao armensko državljanstvo.

PAMPLONA - Četiri su osobe ozlijeđene, ali nijedna probodena rogovima, u prvoj ovogodišnjoj utrci s bikovima u kojoj sudjeluju tisuće oduševljenih trkača, na dan svetog Firmina u Pamploni na sjeveru Španjolske. Tijekom ove ekstremne zabave, krdo bikova prelazi ulicu dugu 848,6 metara od tora do gradskog amfiteatra. Uske ulice su preplavile tisuće trkača odjevenih u bijelo i crveno, boje San Fermina. Proslava svetog Firmina traje od 7. do 14. srpnja. Utrke s bikovima su svakodnevne a proslava se obilježava se koncertima, nastupima folklornih skupina, vjerskim procesijama i druženjem na ulicama dugo u noć. Festival je proslavio Ernest Hemingway romanom "Sunce se ponovno rađa" počeo je tradicionalnim svečanim otvaranjem s balkona gradske skupštine uz usklik "Živio sveti Firmin!" nakon čega je uslijedilo ispaljivanje vatrometne rakete poznate kao "chupinazo". Svake godine tijekom utrke bikova ozlijedi se od 200 do 300 sudionika utrke od kojih samo tri posto teže. Većina se ozlijedi u padu, a neki završe pod kopitima bikova ili ih bikovi nabodu na rogove, usprkos pojačanim mjerama sigurnosti. Od 1924. godine, kada su lokalne vlasti počele bilježiti taj podatak, na trkama s bikoviam poginulo je 15 osoba.

VARŠAVA - Gradski vjećnik poljskog grada Poznanja predložio je da se javnim WC-ima daju nazivi prema slavnim osobama koje su gradu nanijele štetu, smatrajući da se trebaju pamtiti i oni koji nisu na pozotivan način pridonijeli razvoju grada, javlja agencija Beta. "Kolege vjećnici nas uvjeravaju da ima toliko mnogo osoba koje su zadužile Poznanj, da za njih nemamo dovoljno ulica. Rekao sam da postoje i oni koji su naštetili gradu i da možda treba i na njih podsjetiti", objasnio je svoj prijedlog Mihal Gžeš, iz oporbene konzervativne stranke Pravo i pravda. Svoju inicijativu predstavio je na zasjedanju gradskog Odbora za kulturu i znanost, tijekom rasprave o nazivu ulica. "Svoje šekrete" bi, prema zamislima Gžeša, mogle imati samo preminule, povijesne osobe, pa bi tako postojao WC Bžetislava, po češkom knezu koji je napao i spalio Poznanj. "Dajmo živima još šansu. Ako budu znali da ih čeka njihov WC možda će se popraviti", kazao je Gžeš.

LONDON - Britanski rock band Black Sabbath dospio je na prvo mjesto britanske top liste nakon gotovo 43 godine s albumom "13", što je rekordno dugo razdoblje za povratak na vrh ljestvice, objavila je tvrtka Official Charts Company. Black Sabbath, birminghamski začetnici heavy metala posljednji su se put na vrhu britanske ljestvice našli svojim drugim albumom "Paranoid" 1970. Frontmen grupe Ozzy Osbourne je rekao da je šokiran. "Uspjeh ovog albuma oborio me s nogu. Nikad nam se dosad album nije tako brzo uspinjao prema vrhu", kazao je. Black Sabbath na taj je način ušao u povijest rocka kao bend s najdužom pauzom između dva najprodavanija albuma na službenoj britanskoj top ljestvici. Grupa je time srušila rekord u najdužoj pauzi između dva naslova na vrhu ljestvice koju je protekle četiri godine držao Bob Dylan. Njegova je pauza trajala 38 godina, od albuma "New Morning" iz 1970. do "Toghether Through life" iz 2009.

SYDNEY - Australski surfer gotovo je nastradao kada ga je repom okrznuo kit koji se "praćakao" u oceanu duž poznate sydneyske plaže Bondi, izvijestili su u nedjelju spasioci. Grupa kitova igrala se u blizini plaže kad je naišla grupa surfera. Jedan od kitova "zakačio" je surfera repom, a bio je dugačak oko 12 metara, rekao je glasnogovornik spasilaca, dodavši kako je surfer nakratko izgubio svijest, no prijatelji koji su surfali zajedno s njim brzo su reagirali iznijevši ga odmah na kopno. Prebačen je u bolnicu, jer se žalio na bolove, no samo je lakše ozlijeđen.

NEW YORK - Eksperimentalni solarni zrakoplov sletio je u subotu kasno navečer po američkom vremenu u New York, okončavši posljednju etapu leta od zapadne do istočne obale SAD-a, javlja Reuters. "Solar Impulse" krenuo je na prekoamerički let 3. svibnja iz San Francisca za Phoenix u Arizoni, potom za Dallas, Saint Louis u Missouriju, Cincinnati u Ohiju, da bi potom stigao do Washingtona i konačno do New Yorka. U njujoršku zračnu luku J.F. Kennedy sletio je u subotu u 23 sata po istočnom američkom vremenu. Tom zadnjom etapom leta pilotirao je Švicarac Andre Borschberg koji se od početka svibnja, kada je započela ta prekoamerička zračna avantura, izmjenjivao sa sunarodnjakom Bertrandom Piccardom. S rasponom krila poput jumbo jeta i težine manjeg automobila, "Solar Impulse" pokusni je model za napredniju letjelicu koju tim planira izgraditi i letjeti njome oko svijeta u 2015. Projekt je započeo 2003. s budžetom od 90 milijuna eura tijekom deset godina. Zrakoplov je svoj prvi interkontinentalni let, iz Španjolske u Maroko, ostvario u lipnju 2012. godine. Letjelicu pokreće energija sakupljena u 12.000 solarnih ćelija smještenih na krilima koje istovremeno pune baterije za noćno korištenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙