FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 2. srpnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES - Pjevačica Jennifer Lopez ne bi nastupala na privatnom koncertu u Turkmenistanu ovog vikenda da je znala za optužbe za kršenje ljudskih prava u toj zemlji, kazao je u ponedjeljak njezin predstavnik za medije.

Aktivisti za ljudska prava koji optužuju vlasti u Turkmenistanu za ograničavanje prava na slobodu govora i zatočenje političkih protivnika kritizirali su Lopez zbog nastupa na koncertu kojem je nazočio i predsjednik Kurbanguly Berdymukhamedov u subotu.

Ona je posebno bila izložena kritikama zbog toga što je turkmenistanskom predsjedniku otpjevala "Happy Birthday" na zabavi koju je upriličilo vodstvo tvrtke China National Petroleum Corp.

"Da je bilo saznanja o bilo kakvoj vrsti pitanja oko ljudskih prava Jennifer ne bi nazočila", kazao je njezin predstavnik za tisak Mark Young u priopćenju. "Nije se radilo o događaju pod pokroviteljstvom vlasti ili političkom događaju", dodaje se u priopćenju.

Zapadne zemlje optužuju Berdymukhamedov režim za sustavnu represiju 5,5 milijuna stanovnika.

Young je kazao kako se ne razmatra mogućnost da ona svoju zaradu s koncerta donira kao što su to učinile njezine kolegice poput Mariah Carey i Beyonce nakon kritika zbog nastupa za obitelj bivšeg libijskog vođe Moamara Gadafija.

BERLIN - Berlinčanka Margot Woelk, danas 96-ogodišnja žena, provela je dio Drugog svjetskog rata prisilno jedući raskošna jela i strahujući istodobno za svoj život svaki dan zbog saznanja da je samo jedan zalogaj dovoljan za smrt.

Jedina preživjela kušačica hrane nacističkog vođe Adolfa Hitlera ispričala je Reutersu kako je svaki dan između 11 i 12 sati kušala jela pripravljena za njega tijekom njegove posljednje 2,5 godine života.

Ukoliko ne bi pokazivala znakove trovanja, hrana bi se pakirala i slala u Hitlerov vojni stožer "Vučji brlog" na području današnje sjeveroistočne Poljske.

"Hitler je bio vegetarijanac i stoga se radilo o povrću poput bijelih asparagusa, divnog voća, paprika i karfiola," kazala je Woelk koja je zajedno s još 14 djevojaka kušala njegovu hranu.

"Uvijek smo strahovale da bi hrana mogla biti otrovna jer smo znale da ga Englezi žele otrovati... Često smo plakale, grlile se i pitale hoćemo li sutre biti žive".

Woelk je kazala kako je bila prisiljena na taj posao, stanovala je pod nadzorom te se osjećala kao i zatvoru, a Hitlera nikad nije vidjela.

Ona je jedina preživjela kušačica hrane jer je ostalih 14 ubijeno po završetku rata.

NEW YORK - Pjevačica, glumica i dizajnerica Jessica Simpson rodila je drugo dijete, dječaka Acea Knutea u nedjelju u bolnici u Los Angelesu.

Simpson (32) i njezin zaručnik bivši nogometaš Eric Johnson imaju već kćer Maxwell Drew koja je rođena u svibnju 2012. godine.

"Ace Knute Johnson je stigao! Mama i beba su dobro" kazao je njezin predstavnik za US Weekly magazin. "Jessica, Eric i Maxwell ushićeni su zbog prinove u obitelji".

Simpson je glumila u filmu "The Dukes of Hazzard" 2005.

Zaručena je za Johnsona od studenoga 2010.

ZAGREB - Hrvatska pošta je na jedinstven način obilježila pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji – izdavanjem nove prigodne poštanske marke i poštanskog bloka posvećenih ovom važnom događaju.

U ovom izdanju poštanskih maraka Hrvatska pošta prvi je put "ugradila" priznato znanstveno otkriće Infrareddesign (IRD) Jane Žiljak Vujić, dizajnerice iz Zagreba, koja je ujedno i dizajnirala obje marke.

Ovo su prve poštanske marke izdane u Europskoj uniji na kojima se s pomoću te nove tehnologije omogućuje prikazivanje dvostrukog sadržaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙