FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvati s područja Tuzle od Josipovića traže veću pomoć Hrvatske

TUZLA, 9. srpnja 2013.(Hina) - Politički i vjerski predstavnici Hrvata s područja Tuzlanske županije zatražili su u utorak od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića potporu njihovim nastojanjima da osiguraju opstanak i jednakopravnost u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Josipović im je obećao da će Hrvatska pomoći koliko može, ali ih i uputio da probleme u BiH rješavaju kroz otvoreni dijalog, dodavši da bi se na tome trebali više angažirati domaći političari.

"Ipak je najvažnije da i bošnjačka i hrvatska zajednica govore o suživotu", kazao je Josipović nakon susreta s predstavnicima tuzlanskih Hrvata, s kojima je razgovarao na kraju dvodnevnog službenog posjeta BiH.

"Uvjeren sam da je dijalog najbolji način za rješavanje problema", izjavio je hrvatski predsjednik.

Kazao je kako im Hrvatska može pružiti gospodarsku i pomoć na planu kulture te kroz kontakte s državnim tijelima BiH promovirati interes Hrvata.

"Temeljna, ključna pitanja unutarnjeg ustroja su ipak ovdje i moraju ih rješavati lokalni političari", ocijenio je Josipović.

Tijekom razgovora s Josipovićem u Katoličkom školskom centru, dekan Tuzlanskog dekanata fra Franjo Martinović podsjetio je na činjenicu kako u 13 župa s tog područja danas živi nešto više od 18 tisuća katoličkih vjernika, što je tek oko 30 posto od predratnog broja.

Ocijenio je kako je uzrok tome gospodarska nesigurnost, strah roditelja za budućnost djece, zanemarivanje potreba pripadnika hrvatskog naroda od strane lokalnih vlasti ali i izostanak potpore iz Hrvatske.

"Potrebna nam je potpora Hrvatske kao europske zemlje", kazao je Martinović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙