FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osuda američke špijunaže svjetlećim natpisom u Berlinu

BERLIN, 9. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Jedan je umjetnik osudio špijunažu SAD-a u Europi projicirajući u noći s nedjelje na ponedjeljak na američkom veleposlanstvu u Berlinu slogan "United Stasi of America", aludirajući na političku policiju bivše Istočne Njemačke.

"Jako smiješno. Tko god pravi takvu usporedbu ne zna Bog zna što o Stasiju niti Americi", prokomentirala je novinska služba američkog veleposlanstva.

Stasi je bila politička policija istočnonjemačkog komunističkog režima, čija je aktivnost nadzora i najmanjih kretnji i gesta stanovništva bivšeg DDR-a ilustrirana u njemačkom filmu "Život drugih" iz 2006.

Akciju je organizirao Oliver Bienkowski, umjetnik specijaliziran za svjetleće spektakle, uz pomoć osnivača Megaupload.com-a Kima Dotcoma koji je odgovornost za događaj preuzeo na Twitteru.

Kim Dotcom (pravog prezimena Schmitz), čija fotografija je također projicirana na pročelju američkog veleposlanstva, šapnuo je ideju o sloganu Bienkowskom, kako je ovaj ispričao dnevniku Bild u utorak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙