FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanska policija spasila etrursko blago

RIM, 27. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Talijanska policija otkrila je cijeli niz etrurskih urni i drugoga blaga, među ostalim i brončano oružje, što je sve bilo otkriveno tijekom građevinskih radova i ilegalno prodano.

Dužnosnici tu otkriće opisuju kao jedno od najvažnijih kad je u pitanju etrurska umjetnost, jer su iz grobnog kompleksa na području današnje Perugie izvađene 23 urne koje su pripadale aristokratskoj obitelji Cacni.

"To je izuzetno otkriće", rekao je Luigi Malnati, glavni direktor za starine u talijanskome ministarstvu kulture. "Nevjerojatno je povijesno važno i pomaže rekonstruirati i kontekst za te predmete", objasnio je.

Etruščani su tajanstveni narod iz središnje Italije koji je završio asimiliran u Rimsko carstvo. Ostavili su malen broj pisanih dokumenata i većina spoznaja o njima potječe iz njihovih pogrebnih običaja i bogate pogrebne umjetnosti.

Veći dio zbirke koji je policija pronašla potječe iz tzv. Helenističkog razdoblja između trećeg i drugog stoljeća prije Krista, kad je etrurska civilizacija već bila u padu, a obitelji poput Cacnija već su bile pod rimskom vlašću i utjecajem.

"Oni su u sigurno bili među vodećim obiteljima toga razdoblja i predstavljali su dio etrurske aristokracije koja je sklapala saveze s Rimom i ustanovila jednu od najvažnijih veza između Rima i ostatka drevne Italije", dodao je Malnati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙