FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

170 godina Gradske glazbe Dubrovnik

DUBROVNIK, 8. srpnja 2013. (Hina) - Gradska glazba Dubrovnik održala je večeras ispred crkve Svetog Vlaha veliki slavljenički koncert kojim je obilježila 170 godina postojanja.

Gradska glazba Dubrovnik kroz koju su odrastale brojne generacije Dubrovčana osnovana je 1843. godine, a od 1878. djeluje pod patronatom Dubrovačkog radničkog društva.

Od 1880. godine i kasnije, pod utjecajem raznih okolnosti, mijenjala je i nazive. Tako je nosila ime Gradska glazba Dubrovačkog radničkog društva, Dubrovačka građanska muzika, Dubrovačka hrvatska glazba, te Hrvatska općinska glazba, a nakon Drugog svjetskog rata djeluje pod nazivom Narodna glazba, da bi 1981. dobila današnji naziv Gradska glazba Dubrovnik.

Osim u Dubrovniku, dubrovački glazbenici nastupali su i izvan svojeg grada. Posebno su u pamćenju ostali nastupi na otvorenju izložbe Zlatno doba Dubrovnika 1988. na Jezuitskom trgu u Zagrebu, te na ponovnom otkrivanju spomenika bana Jelačića 16. listopada 1990. Gradska glazba nije prekidala s radom ni tijekom Domovinskog rata.

Nastupila je i za vrijeme posjeta pape Ivana Pavla II. Dubrovniku 2003.

Svake godine posebno je zapažen božićni koncert koji je Gradska glazba Dubrovnik nekad održavala u Kazalištu Marina Držića, a posljednjih godina u tvrđavi Revelin.

Na večerašnjem koncertu nastupili su brojni sadašnji i bivši članovi Gradske glazbe Dubrovnik, a izvedena su djela klasične glazbe, poznate melodije iz filmova i mjuzikla kao i koračnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙