FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bogat program Večeri na Griču

ZAGREB, 19. lipnja 2013. (Hina) - Najdugovječniji festival klasične glazbe u Zagrebu, Večeri na Griču ove će godine od 2. srpnja do 1. kolovoza publici ponuditi raznolik program koji će spojiti kvalitetne glazbenike i ležerniju vrstu glazbe.

Večeri na Griču ušle su u tradicionalni zagrebački ljetni program koji nudi sve više raznovrsnih priredbi na raznim mjestima, a ove godine nastojali smo spojiti iznimno kvalitetne glazbenike i ležerniju vrstu glazbe, najavila je na konferenciji za novinare voditeljica Odjela za program Koncertne direkcije Zagreb Margit Antauer.

Ovogodišnji program podsjetit će na standardne i klasične glazbene sezone, ali na drukčiji način pa će publika, primjerice, moći poslušati Chopina u izvedbi finskoga kvarteta usnih harmonika Svaeng, istaknula je Antauer. Riječ je o akademskim, ozbiljnim glazbenicima koji se vole šaliti, dodala je.

Iz programa je izdvojila nastup ansambla Gitanes Blondes koji će publiku povesti na glazbeno putovanje diljem Europe te nastupe kvarteta saksofona i Ivane Bilić na marimbi koji će izvesti Vivaldijeva "Četiri godišnja doba", kao i nastup Ivana Šverka na koncertantnoj harmonici koji će svirati "Slike s izložbe" P.S. Musorgskog.

Na svečanom otvaranju Večeri na Griču u petak, 5. srpnja nastupit će Zagrebački solisti s Martinom Filjak na glasoviru i Vedranom Koceljom na trubi, a na programu su djela A. Vivaldija, Ch. Avisona, S. Dedića i D. Šostakoviča.

Tri dana prije svečanoga otvorenja festivala, 2. srpnja, na rasporedu je koncert Gabi Novak i Matija Dedić tria, istaknula je Antauer.

Predstavit će se i nekoliko mladih umjetnika poput violinistice Fione Monbet koja će nastupiti s triom Mate Matišića te umjetnici iz drugih dijelova Hrvatske poput splitskih Cantores Maruli, dok će na središnjem koncertu posvećenom ulasku Hrvatske u EU nastupiti Bragi, zbor i orkestar nizozemske Udruga studenata Sveučilišta Groningen.

Večeri na Griču, festival iza kojega su već 32 godine, tradicionalno se održava na Gornjem gradu u atriju Galerije Klovićevi dvori i u Crkvi sv. Katarine, a od ove godine dio programa održavat će se i u Tvornici kulture, najavio je ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb Josip Nalis.

Osim programa Večeri na Griču najavljen je i program 20. festivala orgulje Heferer koji će se održavati od 22. lipnja do 17. prosinca.

Ove je godine na rasporedu 20 koncerata diljem Hrvatske, a Tomislav Heferer posebno je izdvojio koncert 29. rujna na restauriranim orguljama u crkvi BDM Snježne u Kamenskom kod Karlovca na kojemu će nastupiti Gorana Vidnjević Fabijanić na orguljama i mezzosopranistica Aida Vidović Krilanović.

Koncertna direkcija Zagreb pruža podršku i organizaciji nekoliko ciklusa pa su najavljeni i ciklusi Piano fortissimo koji će obuhvatiti pet koncerata u razdoblju od 19. rujna do 22. travnja iduće godine, ciklus koncerata Ljerke Očić pod nazivom "Europska orguljska glazba kroz narode i stilove" koji obuhvaća dvadeset koncerata kroz dvije sezone.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙