FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

ZAGREB, 8. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 16 sati

ZAGREB - Ranko Ostojić bit će prvi član Vlade kojem će Sabor povjerenje iskazati po pravilima novog saborskog Poslovnika koji kod naknadnog imenovanja člana Vlade naglasak stavlja na odbore, a ne na plenarnu sjednicu. Prijedlog da se aktualnom ministru unutarnjih poslova iskaže povjerenje i za obavljanje dužnosti potpredsjednika hrvatske Vlade sutra će se naći pred Odborom za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Ostojić bi u Banskim dvorima trebao zamijeniti Nevena Mimicu, europskog povjerenika za zaštitu potrošača. Novi Poslovnik propisuje da se, kod naknadnog imenovanja člana Vlade, o kandidatu raspravlja u nadležnom saborskom odboru, te da mu se mogu postavljati pitanja na koja mora odgovoriti.Nakon što kandidata, u ovom slučaju Ostojića, sasluša nadležni odbor prijedlog za iskazivanje povjerenja ide na plenarnu sjednicu na kojoj se samo glasuje o povjerenju, bez rasprave. Za očekivati je da će Sabor o povjerenju Ostojiću glasovati u petak.

ZAGREB-Ministar obrane Ante Kotromanović i direktor ukrajinske Državne kompanije za izvoz i uvoz robe i usluga vojne i posebne namjene "Ukrspecexport" Dmitro Aleksandrovič Peregudov potpisali su danas ugovor o remontu i kupnji 12 zrakoplova tipa MiG 21, priopćilo je danas Ministarstvo obrane (MORH). U ugovoru koji je osiguran jamstvima jasno su uvjetovani rokovi izvođenja radova vodeći računa o funkcioniranju Oružanih snaga, dodaje se ne navodeći pojedinosti.

U MORH-u podsjećaju da je 10. lipnja ove godine donesena odluka o odabiru izvođača remonta zrakoplova za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračnu obranu (HRZ i PZO) MiG 21, a za izvođača je odabrana ukrajinska Državna kompanija za izvoz i uvoz robe i usluga vojne i posebne namjene "Ukrspecexport". U provedenom postupku ugovaranja remonta i nabave za 12 borbenih zrakoplova MiG 21, u skladu s uredbom o javnoj nabavi za potrebe obrane i sigurnosti, ovlašteno povjerenstvo MORH-a ocijenilo je ukrajinsku ponudu povoljnijom te je u skladu s time donesena i odluka o odabiru izvođača, navodi se u današnjem priopćenju MORH-a.

ZAGREB- Prodavači - prosvjednici s tržnica koji su se danas prije 12 sati okupili na Trgu sv. Marka na mirnom prosvjedu protiv fiskalizacije na tržnicama mirno su se razišli prije 14 sati s porukom da će svi obveznici nabaviti fiskalne uređaje i početi raditi na zakonom propisan način, ali su istodobno najavili i podizanje tužbi na europskim sudovima. Prosvjednici su se razišli nakon razgovora u Hrvatskome saboru s predsjednikom Odbora za financije Srđanom Gjurkovićem. Predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan izašao je pred prosvjednike koji su ga čekali ispred crkve sv. Marka te je pozvao sve koji su obveznici fiskalizacije od 1. srpnja ove godine da se "fiskaliziraju u roku koji je dao ministar financija Slavko Linić i počnu raditi u skladu s pozitivnim zakonima Republike Hrvatske". "Nabavite fiskalne aparate i počnite raditi na taj način", poručio je im je Pervan i najavio tužbu na europskim sudovima. Pervan je novinarima ponovio kako im je najvažniji zahtjev bio moratorij od tri mjeseca kako bi se u tom razdoblju uklonile određene "anomalije na tržnicama". Rekao je da žele urediti veleprodaju tako da se gotovina izbaci iz optjecaja, da se napravi revizija proizvodnje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) jer ima više od 50 posto lažnih OPG-ova koji sada imaju sreću da ne moraju plaćati ovaj porez.

ZAGREB - Vlada pri donošenju zakona treba obratiti pažnju na njihov učinak sa stajališta zaštite od diskriminacije, istaknuto je danas na tribini o procjeni učinaka propisa sa stajališta ljudskih prava i temeljnih sloboda na kojoj je predstavljen i priručnik za civilno društvo "Provedba antidiskriminacijskog zakonodavstva". U proces procjene učinaka propisa potrebno je uključiti aspekt ljudskih prava i zaštite od diskriminacije, podići svijest o važnosti tih pitanja u državnim institucijama i agencijama, a javnost upoznati s problematikom diskriminacije, odnosno pravima koja građani imaju i trebali bi uživati, kao i unapređivati suradnju javnih institucija s udrugama i predstavnicima civilnog društva, zaključeno je na tribini. Tribina je održana u sklopu projekta "Jačanje kapaciteta civilnog društva kroz trening i osnivanje Foruma za ravnopravnost" koji provode The Equal Rights Trust (ERT) iz Velike Britanije, HOMO iz Pule i Hrvatski pravni centar (HPC) iz Zagreba. Na tribini je analizirana provedba Zakona o suzbijanju diskriminacije, koji se primjenuje od početka 2009., a Jim Fitzgerald iz Equal Rights Trusta rekao je da je "rasprava održana u pravom trenutku", budući da je Hrvatska 1. srpnja pristupila Europskoj uniji koja je "odigrala prilično veliku ulogu u stvaranju okolnosti za usvajanje i primjenu tog zakona".

ZAGREB - Udruga Franak odbacila je danas tvrdnje da je nepravomoćnom presudom protiv osam hrvatskih banaka ukinuta valutna klauzula i da će takav udar destabilizirati banke, ocjenjujući da je cilj takvih poruka samo zastrašivanje potencijalnim posljedicama presude i stvaranje pritiska na drugostupanjsko vijeće. Nakon prvostupanjske presude u kolektivnoj tužbi koju su banke nepravomoćno izgubile od udruge Potrošač podigla se "značajna prašina" pa su se posljednjih dana, kažu u udruzi Franak, mogla čuti i negiranja presude po raznim temeljima, uz često upozoravanje tzv. nezavisnih ekonomskih analitičara kako je to jako loše za banke, koje će odjednom ući u silne gubitke, što će se negativno odraziti i na gospodarstvo. U Franku zaključuju da je sukus prvostupanjske presude argumentiran, jasan i jednostavan te da se radi o novcu koji je nelegalno uzet hrvatskim građanima.

ZAGREB- Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske nije 5. srpnja potpisao Kolektivni ugovor (KU) s Ministarstvom zdravlja, zaposleni u zdravstvenom sustavu dobili bi 35 do 40 posto manje plaće, ustvrdila je danas predsjednica sindikata Spomenka Avberšek. Budući da je KU koji je potpisan krajem 2011. godine sud proglasio ništavnim, a stari KU iz 2004. je istekao, postojala je opasnost da 72.000 zaposlenih u zdravstvu dobije plaće koje su usklađene samo sa Zakonom o radu, što znači da bi ostali bez dodataka za dežurstvo, pripravnost, uvjete rada, noćni rad i sl., koji su regulirani KU-om, rekla je Avberšek na konferenciji za novinare. Potpisala sam novi KU tek nakon što je Ministarstvo pristalo da bude istovjetan starom ugovoru iz 2004. godine, istaknula je Avberšek dodavši kako je to zapravo privremeni KU, koji traje tri mjeseca, a u tom roku treba početi pregovore o potpuno novom KU za zdravstvo.Odbacila je optužbe čelnika Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara da je pristala na smanjenje prava iz bivšeg KU-a i najavila da će se njezin sindikat svim snagama boriti da se do kraja godine ispregovara novi KU.

VARAŽDIN - Legalizacija građevina i veliki broj pristiglih zahtjeva koji opterećuju županijske upravne odjele te iskustva Varaždinske županije u javno-privatnom partnerstvu glavne su teme o kojima su danas u Varaždinu raspravljali međimurski župan Matija Posavec, bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs, istarski Valter Flego i varaždinski župan Predrag Štromar. Govoreći o legalizaciji, varaždinski župan Štromar, na čiji su se poticaj župani danas i sastali, rekao je da će po nekim procjenama za rješavanje zahtjeva u Varaždinskoj županiji, njih više od 28.000 tisuća, trebati oko 11 godina. Slično je i u Međimurskoj županiji, gdje je predano oko 20.000 zahtjeva, te u Istarskoj, koja ima između 40 i 50 tisuća zahtjeva. Zbog velikog broja zahtjeva i kako bi pronašlo rješenje da se proces legalizacije završi što brže, župani će na zajednički sastanak pozvati ministricu Anku Mrak-Taritaš.

RIJEKA -Saborski zastupnik Hrvatskih laburista - stranke rada Nenad Pleše istaknuo je danas u Rijeci, govoreći o prijedlogu Zakona o strateškim investicijskim projektima Republike hrvatske, da će taj zakon omogućiti privatizaciju prirodnih resursa, poput šuma, poljoprivrednog vlasništva ili pomorskog dobra, iako ima vrlo mnogo neiskorištenih zapuštenih prostora na kojima se mogu ostvarivati investicijski projekti.To su negdašnji vojni objekti i površine, propale tvornice i industrijski pogoni te devastirani turistički lokaliteti, rekao je Pleše i mjerodavnim ministrima predložio da se utvrdi koliko je objekata i površina u državnom vlasništvu još neiskorišteno i vapi za obnovom."Tek kad se iskoriste svi ti resursi, moglo bi se razgovarati o tome treba li poljoprivredne površine i druge prirodne vrijednosti pretvarati u građevinsko zemljište", dodao je.

OSIJEK- Nakon današnje izjave osječkoga gradonačelnika Ivice Vrkića da će cijena vode u Osijeku od 1. listopada biti niža za 10 posto, podpredsjednik HDSSB-a i kluba vijećnika te stranke u osječkome Gradskom vijeću Krešimir Bubalo izjavio je kako je takva odluka nerealna. Bubalo je na konferenciji za novinare rekao da će takva odluka osječki Vodovod "baciti na koljena" jer je riječ o osam milijuna kuna koje netko mora nadoknaditi. Ustvrdio je kako će u konačnici, nakon pojeftinjenja, voda opet morati poskupjeti, a zna se da će to snositi Osječani. "Ako su HDZ, Đapić i ostali htjeli na taj način podilaziti građanima, to su trebali učiniti odmah, to jest od 1. srpnja", dodao je. "Kao građaninu, svakako mi je cilj da sve bude jeftinije, ali sam svjestan što to u konačnici znači", rekao je Bubalo, ističući kako bi sigurno i on kao gradonačelnik za vrijeme svojega mandata snizio cijenu vode i sve ostalo, ali "računice pokazuju drukčije".

(Hina) xvkn yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙